Bir şey mi arıyorsunuz?

ALEX MOLEKÜLER ALERJİ TESTİ

moleküler alerji testi

Alerji Nedir?

Alerji, bağışıklık sisteminin genellikle zararsız olarak kabul edilen bir maddeye (alerjene) aşırı tepki vermesi durumudur.

Alerjen Nedir?

Alerjenler, alerjik reaksiyonlara neden olan maddelerdir ve çok çeşitlidir. Alerjenler arasında polenler, ev tozu akarları, hayvan kepeği, küf sporları ve bazı gıdalar bulunur. Dünya çapında bilinen 300 civarı alerjen vardır ve bunların sayısı sürekli artmaktadır.

Alerji Belirtileri Nelerdir?

Alerji belirtileri arasında hapşırma, kaşıntı, burun akıntısı, gözlerde sulanma ve ciltte kızarıklık gibi semptomlar bulunur.

Alerjenlerin Tespiti Neden Önemlidir?

Alerji belirtileri gösteren çoğu kişi, durum ciddileşene kadar uzun süre neye alerjisi olduğunu bulmak için deneme yanılma yöntemlerini hatta bazen de eliminasyon yöntemlerini dener.

Ancak alerji tanısı ve uygun tedavi yönetimlerinin belirlenmesi oldukça karmaşık bir süreçtir ve zaman kaybetmeden tetikleyici alerjenlerin tespit edilmesi gerekir.

Tedavi edilmeyen alerjik semptomlar zaman içerisinde astıma kadar ilerleyebilmektedir.

Erken evrede tespit edilebilen alerjenler ve başlatılan tedavi kişinin alerji semptomlarının ve alerjik yürüyüşünün ilerlemesini yavaşlatabilir ve hatta durdurabilir.

Alerjik Yürüyüş (Atopik Yürüyüş) Nedir?

Alerji, bazı kişiler için genetik faktörlere bağlı bir durumdur. Alerjik veya atopik yürüyüş, genetik faktörlerin etkisiyle genellikle bebeklik döneminde başlayan ve zamanla çeşitli alerjik hastalıkların gelişimine yol açan bir süreçtir. Bu süreç genellikle ciltte egzama ile başlar, ardından besin alerjileri ve alerjik rinit gelişebilir ve son olarak astım ortaya çıkabilir.

Bir bireyin genetik yapısı, alerjilere karşı hassasiyetini artırabilir; ancak alerji semptomlarının ortaya çıkması ve şiddeti, kişinin maruz kaldığı çevresel faktörlere yani özellikle alerjenlere bağlıdır. Hastanın etkilendiği alerjenlerini bilmesi ve uzak durması alerjinin tetiklenmesini engeller.

Alerjik yürüyüşü detaylandıralım:

Atopik Dermatit (Ekzema): Alerjik yürüyüş genellikle ciltte kızarıklık, kaşıntı ve iltihap ile karakterize edilen ekzema ile başlar. Bu, genellikle ilk yıllarda (sıklıkla 0-2 yaş arası) ortaya çıkar.

Gıda Alerjileri: Ekzema ile aynı dönemde veya hemen ardından gıda alerjileri ortaya çıkabilir. Bu alerjiler çocuğun bazı yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet göstermesine neden olur.

Alerjik Rinit: Çocuk büyüdükçe (sıklıkla okul çağı), alerjik rinit gelişebilir. Bu, genellikle hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, kaşıntılı gözler gibi semptomlarla kendini gösterir.

Astım: Alerjik yürüyüşte son evre genellikle astımdır. Solunum yollarının kronik iltihaplanmasıyla karakterize edilen astım, hırıltılı solunum, öksürük ve nefes darlığı ile kendini gösterebilir.

Alerjik yürüyüşün ilerlemesinin önüne geçmek için öncelikle sizin veya çocuğunuzun hangi alerjene karşı tepki verdiğinizi öğrenme, takiben bu alerjenlerden kaçınma, uygun cilt bakımı, alerji önleyici diyet ve gerekirse ilaçlar ve imünoterapi kullanılabilir.

ALEX2 Moleküler Alerji Testi Nasıl Çalışır?

Alerji tedavisinde alerjik reaksiyonları tetikleyebilecek maddelerin belirlenmesi, bu maddelere karşı alınacak önlemlerin planlanmasında büyük önem taşır.

ALEX² moleküler alerji testi, neredeyse dünya yüzeyindeki bilinen alerjenlerin tümü olan 300 adet Gıda-Solunum-Lateks alerjenlerini tespit etme yeteneğindedir.

Moleküler, ekstrakt ve rekombinant formda alerjenler kullanılarak yapılan ALEX2 Moleküler alerji testi, spesifik ve total IgE antikorlarının tespit edilmesine imkan tanır.

Ayrıca Alex moleküler alerji testi, besinlere karşı gerçek bir duyarlılık ile çapraz reaksiyona bağlı duyarlılığın ayırt edilmesinde etkilidir.

Alerjide Çapraz Reaksiyon Nedir?

Çapraz reaksiyon, farklı alerjenlere karşı benzer alerjik reaksiyon gösterilmesi durumudur. Bu, genellikle alerjenlerin protein yapılarının bir kısmının birbirine benzer olması sebebiyle gerçekleşir. Bu benzerlik, bağışıklık sisteminin bir alerjeni diğerine yanıltıcı şekilde tanımasına ve ikisine de alerjik reaksiyon göstermesine neden olabilir.

Çapraz reaksiyon, özellikle polen alerjileri ve gıda alerjileri arasında yaygındır. Örneğin:

Bir kişi belli bir ağaç polenine alerjikse (örneğin, huş ağacı poleni), bu kişi çiğ elma, havuç, kiraz ve diğer bazı meyve ve sebzelerle çapraz reaksiyon gösterebilir. Bu duruma Oral Alerji Sendromu da denir.

Lateks alerjisi olan kişiler bazen muz, avokado, kivi gibi bazı gıdalara karşı da alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu, lateks ve bu gıdalarda bulunan proteinler arasındaki yapısal benzerlikten kaynaklanır.

Çapraz reaksiyonlar alerji tanısında oldukça yanıltıcı olabilir. Alex2 moleküler alerji testi, otomatik CCD inhibütörü sayesinde gerçek duyarlılık ve  Çapraz reaksiyonların ayırt edilmesini sağlar.

Moleküler Alerji Testi İçin Hangi Numune Kullanılır?

Test için hastadan küçük bir miktar kan numunesi alınır. Moleküler alerji testinin kan numunesi ile yapılması bebek ve çocuklar içinde oldukça kolay bir yöntemdir.

Tetra Tıp Laboratuvarı  ALEX2 Moleküler Alerji test raporunu aynı gün içerisinde verebilmektedir.

Test sonucunda kapsamlı bir rapor verilmektedir.

Sonuç olarak ALEX2 Moleküler Alerji testi, kişinin alerji profilinin kapsamlı haritasının çıkarılması ve uygun imunoterapi seçeneğinin belirlenmesinde, alerjinin seyrini izlemekte ve tolerans gelişiminin takibinde hekim ve hastalara büyük kolaylık sağlamaktadır.

Aşağıdaki bağlantıda ALEX2 allerjen listesini görebilirsiniz.

Alex2-Alerjen-Listesi

Alex Moleküler Alerji Testi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın