Bir şey mi arıyorsunuz?

Conn Sendromu Testi

Conn Sendromu Nedir

Conn Sendromu Nedir?

Conn sendromu sekonder hipertansiyon diye tanımladığımız hastalığın en sık görülen sebeplerinden biridir. Böbrek üstü bezlerinin çok fazla aldosteron salgılaması sonucu oluşan karakterize bir hastalıktır.

Böbrek üstü bezlerini tanımlayacak olursak, böbreklerimizin üstünde bulunan küçük üçgen şeklindeki organlardır.

Bu organ yaptığı vücuttaki organ sistemini etkilemekte ve bu organları düzenleyen hormonları üretmekle beraber aynı zamanda salgılayan hormonal sistemin endokrin sistemi dediğimizin bileşenleridir.

Daha hızlı bilgi almak için uzmanımızla iletişime geçin 0216 411 99 77  .

Aldosteron ise böbrek üstü bezlerinin dış katmanında kortekste dediğimiz yerde üretilmektedir. Vücudun kan basıncını dengeler ve elektrolit dengesini korumaya yardımcı olur.

Üretimi ise renin enzimi ile düzenletmektedir. Vücudun kan basıncı düştüğü zaman böbreklere giden kan seviyesi buna bağlı olarak azalmaya başlar, böylelikle renin düzeyi ve aldosteron düzeyi artış gösterir. Yani renin düzeyi azaldığında aldosteron düzeyi de azalmaktadır.

Conn sendromunun bir diğer adı ise primer aldosteronizmdir.  Bu hastalıkta birden fazla iyi huylu tümörler ve nedeni bilinmeyen idiyopatik görülmektedir.  Çok sıklıkla olmasa da böbrek üstü bezi kanseri görülmekte ve buna bağlı olarak vücutta aşırı derecede aldosteron üretilir.

Her ne sebeple olursa olsun vücudun yüksek miktarda aldosteron üretmesiyle bu durumun sonucunda kan potasyum düzeyleri azalmaya başlar ve nadiren de olsa kan sodyumun düzeyi de artış gösterir. Bu durum ise cann sendromu belirtilerine neden olabilmektedir.

Ciddi şekilde hipertansiyon ya da hipokalemi teşhisi koyulmuş olan kişilerde sususluk hissi, çok fazla idrara çıkma, yorgunluk, vücutta karıncalanmalar, geçici felç geçirme ve kas ağrıları şeklinde hastalığın belirtileri ortaya çıkabilmektedir.

Cann sendromu hipertansiyon nedenlerinden biri olmasından dolayı bu sendromun tanısını koymak hastalar için büyük önem taşımaktadır.

Bunun en büyük sebebi ise cann sendromu uzmanlar tarafından tedavi edilebilir bir hipertansiyon nedenidir.

Genellikle her insan da oluşabilme ihtimali olan cann sendromu çoğunlukla 30 ile 50 yaşları arasında sıklıkla görülmektedir.

Bu hastalık erkeklere göre kadınlarda çok daha fazla görülmektedir. Kan potasyum seviyesi düşük çıkan kişilerde hiperaldosteronizm araştırması yapılmalıdır.

Kan basıncı düşürmek için yapılan tedavilerde bu tedaviye direnç gösteren hastalarda primer aldosteronizm görülebilir.

Belirti görülen hastalarda primer aldosteronizmi sekonder aldosteronizmden ayırt etmek önemlidir. Hastalığın en önemli nedenlerinden bir tanesi böbreklere kan taşıyan damarların daralmasıdır.

Bu daralmaya renal arter stenozu denmektedir. Sekonder hiperaldosteronizm hastalığının nedenleri ise kalp yetmezliği, böbrek hastalığı ve siroz gösterilebilir.

İstenilen Testler

Cann sendromu ile ilgili yapılan testlerin amacı sendromu tanımlamak ve sendromda görülen tipleri birbirinden ayırmak. Ve tanıyı koyduktan sonra hangi tedavi yönteminin uygulanacağını belirlemektir.

Laboratuvar Testleri

Uzmanlar primer hiperaldosteronizm belirtileri gösteren kişilere doğru tanıyı koyabilmek için ve görülen belirtilerin ne sıklıkla meydana geldiğini bulabilmek amacıyla idrar ve kan testi istemektedirler.  Aldosteron testi ve kan renin testi istenmektedir.

Hastalığın araştırmak niyetiyle aldosteron ve renin oranlarından yararlanılmaktadır. Testler sonucunda renin seviyesi azalmış aldosteron yükselmiş ise primer aldosteronizm riski ortaya çıkacaktır.

İstenilen testlerin sonucuna göre aldosteron salgılamasının azaldığını tam olarak anlayabilmek amacıyla tedaviye bakan doktor sodyum klorür ya da kaptopril uygulamasını kullanarak supresyon testi yapabilir.

Elektrolitler: vücuttaki elektrolit seviyesini araştırmak için elektrolitler ölçülür. Potasyum ve klorür miktarında azalma görüldüğü takdirde karbondioksit miktarında artış görülecektir.

Bu durumda bir anormallik ortaya çıkmakta ve dengenin yeniden oluşabileceğini anlayabilmek için hastaya aldesteronun vermiş olduğu etkiyi yok eden spironolakton denilen ilaç tedavisine başlanır.

Yapılmış olan bu testler sonucunda hastada tümör olup olmadığını ortaya çıkarmak için böbrek üstü bezlerinde bilgisayarlı tomografi taraması yapılır.

Daha çok ilerleyen yaşlarda böbrek üstü bezi tümörleri sıklıkla görülmektedir. Bu sebeple böbrek üstü bezi tümörü olan kişilerde bazen vücut aldosteron salgılamaz ve başka sebeplerden kaynaklı olarak yapılan testlerde börek üstü bezi tümörüne rastlanır.

Böbrek üstü bezlerinin büyüklükleri insandan insana önemli ölçüde değişebildiğinden yapılan hiperplazi tespiti yanıltıcı olabilmektedir.

Vücutta aldosteron salgılayan bir tümörden kuşku duyulduğu halde tanısı konulamayınca uzmanlar böbrek üstü veninden kan örneği alınmasını talep ederler.

Veninden kan örneği alırken bütün böbrek üstü bezinden dışarıya kan taşımakta olan toplardamarlardan kan örneği alınır.

Alınan bu kan örneklerinde aldosteron ölçümü yapılır ve iki böbrek üstü bezinin ortaya çıkan sonuçları karşılaştırılır. Büyük oranda farklılık söz konusu ise yüksek miktarda aldosteron konsantrasyonu çıkan böbrek üstü bezinde bir adenom olma olasılığı yüksektir.

Laboratuvar testleri dışında yapılan tetkikler

  • Kan basıncı ölçümü- genellikle yüksek ihtimalle primer hiperaldosteronizmin ilk belirtilerindendir.
  • BT (bilgisayarlı tomografi) taraması- tümörlerin yerinin tespitinde kullanılmaktadır.

Uygulanan Tedaviler

Cann sendromu hastalarının tedavilerindeki amaç kan basıncının olabildiğince normale indirmek ve kan aldosteron miktarını düşürmektir.

Tedavi uygulanırken uygulanan tedavinin şekli tamamen aşırı aldosteron salgılamasının nedenine bağlıdır. Hastalığın nedeni rastlanan tek bir huylu böbrek üstü bezi tümörüne bağlı ise cerrahi tedavi uygulanarak böbrek üstü bezi tümörden temizlenebilir.

Bunun yanında temizleme işleminin yanında ek tedavilerde uygulanmaktadır. Primer hiperaldosteronizm kanserli bir oluşuma bağlı olduğu zaman bundan etkilenmiş böbrek üstü bezine komşu organların durumu değerlendirilir ve böbrek üstü bezi cerrahi tedavi anında çıkartılabilir.

Tam olarak primer hiperaldosteronizmin nedeni ortaya çıkarılamadığında idiyopatik ya da her iki böbrek üstü bezin büyüdüğü görüldüğünde hastalığa cerrahi müdahale yapılmamaktadır.

Aldosteronun vücuda verdiği etkiyi ortadan kaldırmak amacıyla kişinin rahatsızlığı spironolakton ya da daha fazla sayıda kan basıncı düşürücü ilaçlar ile tedavi uygulanacaktır.

Bu durumda mümkün olduğunca hastanın tedavisi ilaçlar ile devam edecek ve bu şekilde kontrol altına alınacaktır. Cann sendromu belirtileri gösteren kişilerin gerektiği zaman bir endokrinoloji uzmanına danışmaları iyi olacaktır. Hastalığın tedavisi önemli ölçüde diğer hastalıklara göre düzenlenmelidir.

Bu hastalılar genelde hipertansiyon, kalp yetmezliği ve böbrek hastalığı gibi hastalılar olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın