Check-Up kişilerin sağlık durumlarının düzenli olarak kontrol edilmesidir. Amacı sağlıklı kişilerin olası hastalık risklerinin tespit edilmesi ile erken teşhis ve tedaviye olanak sağlamaktır.
Ayrıca kanser gibi geç klinik belirti gösteren ve hayati önemi olan pek çok hastalığın henüz belirti vermediği erken döneminde yapılacak çeşitli testler sayesinde alınan sonuçlar tanının erken dönemde yapılmasını ve zamanında tedaviye başlanmasını sağlar.
Farklı hastalıkların riskleri yaş ve cinsiyete göre değişebilmekte olduğundan Check-Up kontrol paketleri yaş ve cinsiyete göre farklı test gruplarından oluşmalıdır. Laboratuvarımızda çeşitli yaş ve cinsiyet gruplarına uygun Check-Up paketleri yapılmaktadır.
Daha hızlı bilgi almak için uzmanımızla iletişime geçin 0216 411 99 77 .
Bu kontroller üç ayda bir, yılda iki kez veya yılda bir yapılabilir. Bu taramalar, kişilerin risk altında olduğu olası rahatsızlıkları veya hastalıkları tespit etmelerine yardımcı olabilir.
Düzenli yapılan Check-Up’lar, tedavi şansınızı artırdığı gibi tedavi sürenizin de kısalmasını sağlayabilir.
Kanser.org’a göre, erken teşhis kanserde hayatta kalma oranını yadsınamaz ölçüde arttırmaktadır. Bu oran 1.evre kanserde %100 iken, 2.evrede ise %93’tür.
Check-Up’ın Önemi
Yazı İçeriği
Düzenli aralıklara yaptıracağınız sağlık taramaları, gerekli önlemleri almanızı sağlayacağı için sağlığınızı korumada son derece önemlidir.
Check-up’ın önemi özellikle Covid-19 salgını sürecinde artmıştır ve belki de yakın bir gelecekte koronavirüs testi check-up paketlerinin bir parçası olma yolunda ilerlemektedir.
Bu taramalar, sağlık durumunuzu değerlendirmenize ve ortaya çıkabilecek olası sorunları teşhis etmeye yardımcı olur.
Bu düzenli kontroller, tedaviyi çok daha kolay hale getirerek, başlangıç aşamasındaki herhangi bir rahatsızlığı tanımlamak için harika bir yoldur.
Çok sinsi olan bazı hastalıklar vardır ve hasta düzenli sağlık taramaları yaptırmadıkça ilerlemeleri çok iyi takip edilemez.
Sağlığınızı tehdit eden herhangi bir hastalığı tespit etmeyi gözden kaçırmamanız açısından kişinin düzenli bir sağlık kontrolünden geçmesi çok önemli hale gelir.
Sizi sağlık sorunlarına yatkın hale getiren bir yaşam tarzınız varsa, bu daha da önemli hale gelir.
Düzenli Check-Up, kişinin sağlıklı yaşam rutininin bir parçasıdır. Hastalıksız bir yaşam sürdürmenize yardımcı olmak için doğru ve dengeli beslenmek ile düzenli egzersiz yapmak kadar önemlidir.
Check- Up sadece bir doktor tarafından yapılan klinik ve fiziksel kontroller değil, aynı zamanda laboratuvar testleri ve diğer görüntüleme taramalarını da içerir.
Bunlar erken teşhis yöntemlerinin temel taşlarını oluşturur ve yaşa, cinsiyete, aile sağlık geçmişine ve yaşam tarzına göre değişiklik gösterir.
Sağlıklı Bireylerin Check-Up İhtiyacı Var mı?
Check-Up özellikle sağlıklı kişilerin, sağlıklı kalmalarını sağlamak amacıyla yapılan erken dönem tanı ve tedaviye imkan sağlayan tetkikler bütünüdür.
Tıp uzmanları, her yaştan sağlıklı veya sağlıksız herkes için tam vücut sağlığı taraması yaptırmanın gerekli olduğunu öne sürüyorlar.
Sağlıklı insanlarda, hastalıkları önlemek ve olası risk faktörlerini belirlemek için seçici bir check-up paketi planlanır.
Düzenli Check-Up Faydaları
1. Daha Düşük Sağlık Maliyetleri
Maliyetli bir sağlık faturası düşüncesi, maddi durumu en iyi olanlarımızı bile korkutur.
Kişi, karşılaşabileceği sağlık bakım masraflarını azaltmak istiyorsa, düzenli bir sağlık taraması planlaması önemlidir.
Bu düzenli kontroller, uzun vadede tasarruf etmenizi sağlar. Tehlikeli hale gelebilecek potansiyel hastalıklarınıza karşı önlem almanızı sağlar ve hastalığın ilerlemesi ile oluşabilecek yüksek maliyetli tedavilerden sizi kurtarabilir.
Ayrıca bazı durumlarda ameliyat olma ve diğer ciddi tıbbi harcamaların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
2. Erken Dönemdeki Hastalıklar
Düzenli tıbbi kontroller, doktorların bir hastalığı daha ileri seviyelere ulaşmadan önce erken dönemde teşhis etmesine yardımcı olur.
Yapılan Check-Up taramaları, bir kişinin yaşına, cinsiyetine, aile sağlık geçmişine ve yaşam tarzı seçimlerine göre yapılır.
Doktorlar, hastaya yönelik herhangi bir riski tespit etmeye yardımcı olmak için çok sayıda test ve önleyici tarama önerebilir. Bu taramalar, hastalıkları başlangıç evresinde tespit ederek tedavisini kolaylaştırabilir.
3. Kan Testleri
Henüz klinik belirti göstermeyen hastalıkların belirteçlerini yapılacak kan testlerinde görebiliriz.
Bunlar arasında kolesterol, diyabet, kanser, yüksek tansiyon, anemi, HIV / AIDS ve koroner arter hastalıkları bulunur. Kan testleri ayrıca doktorların karaciğer, böbrekler, kalp ve tiroid gibi çeşitli vücut organlarının işleyişini doğru bir şekilde değerlendirmelerine yardımcı olur.
4. Stresle İlişkili Hastalıkları Tanımlar
Yoğun çalışma programları ve yaşam tarzları ile son derece hızlı değişen bir dünyada yaşıyoruz. Bu, insan vücudunda stresin yol açtığı çeşitli hastalıkları tetikleyebilir. Stres seviyenizdeki ve anksiyetenizdeki artışın, hem fiziksel hem de psikolojik olan bir dizi farklı hastalıkla doğrudan ilişkili olduğu bulunmuştur.
Bunlar arasında hipertansiyon, yüksek tansiyon, kilo alımı, zihinsel bozukluklar, Alzheimer hastalığı, depresyon, astım ve hatta gastrointestinal sorunlar bulunur. Düzenli tıbbi kontroller, bu sorunları çok şiddetli hale gelmeden teşhis etmenin ve tespit etmenin daha kolay olmasını sağlar.
Düzenli kontroller, yüksek stresli bir yaşam tarzının beraberinde getirdiği rahatsızlıklardan kurtulmanıza yardımcı olmak için doktorunuzdan ihtiyacınız olan tavsiye ve desteği almanızı sağlayabilir.
5. Sağlığınızdan Haberdar Olmanızı Sağlar
Tarama sonuçlarınız, doktorunuza sağlığınız hakkında bilmeleri gereken her şeyi söyleyecektir.
Onlara bağlı olarak, sizi uyarabilirler veya sağlığınızı nasıl daha iyi koruyabileceğiniz konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.
Basit bir örnek vermek gerekirse, birçok insan diş sağlığını görmezden gelmektedir. Bu, çok hızlı bir şekilde şiddetlenebilir ve daha sonraki aşamada sorunlara neden olabilir.
Erken bir aşamada tespit edildiğinde sorun, yaşam tarzındaki küçük değişikliklerle kontrol altına alınabilir.
Öte yandan, sorun zaten şiddetlenmiş bir aşamada tespit edilirse, onu yönetmek çok zor hale gelir ve hasta üzerinde büyük bir mali yük olabilir.
Düzenli kontroller, sağlığınızı iyileştirmek ve hastalık riskinizi azaltmak için neler yapabileceğinizden haberdar olmanın harika bir yoludur.
6. Temel Testler ve Taramalar
- Kolesterol
- Diyabet
- Yüksek tansiyon
- Böbrek Hastalıkları
- Meme ve Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis
- Kolorektal Kanser Taraması
- Kan Hastalıkları
- Vitamin ve Mineral eksikleri
- Çeşitli Kanser Taramaları
- Prostat Kanseri Taraması
- Viral hepatitler
- HIV / AIDS
Doktorlarımız başka bir şeyden şüphelenmesi durumunda, gerekli kontrolleri ve taramaları ilgili takiplerle birlikte hastaya bildirecektir.
Check-up için nereye başvurmalıyım?
Sağlıklı birey olsanız bile düzenli şekilde check-up yaptırmanız size pek çok sinsi hastalıklarda önceden önlem alma imkanı tanır .
Tetra Tıp Laboratuvarı tarafından sunulan Check-Up Paketlerini buradan inceleye bilirsiniz.
Bu testler uzmanların tıbbi geçmişinizi tam olarak bilmelerini ve sizi gereksiz yere endişelendirmeden karşılaşabileceğiniz sorunları daha iyi teşhis edebilmelerini sağlar.
Ayrıca, uzmanlarımız test sonuçlarınıza bağlı olarak danışmanız gerekebilecek farklı uzmanları size tavsiye edebilmeleri için de faydalı olacaktır.
Sağlıklı bir zihin ve beden, çoğu zaman hafife aldığımız bir şeydir. Sağlıklı olmak hayal ettiğinizden çok uzak değil.
Sağlıklı olmak, doğru beslenmek ve egzersiz yapmak kadar, bir sağlık uzmanı tarafından düzenli olarak taranmakla da ilgilidir.