Besinlerin insan vücudunda meydana getirdikleri her türlü olumsuzluk alerji (gıda alerjisi) olarak nitelendirilmektedir. Besinlerden kaynaklanan şikayetler ise genel olarak bebek ve çocuklarda kendisini gösterir.
Bu şikayetlerin cilt kızarıklığı, yoğun derecedeki kaşıntılar, döküntü, halsizlik, yorgunluk, şişkinlik ve bağırsak problemleri olarak ortaya çıktığı biliniyor.
Daha hızlı bilgi almak için uzmanımızla iletişime geçin 0216 411 99 77 .
Böyle durumlarda yapılması gereken ilk ve en önemli şey ise şüphesiz ki alerjik reaksiyona sebebiyet veren besin ögesini bulmak ve ondan uzak durmaktır. Bunun içinse az miktarda kan örneği vererek alerji testi yapılması gerekmektedir.
Deri Prick Testi
Yazı İçeriği
Deri prick testi, alerjik şikayetlerde en çok tercih edilen yöntem olmuştur. Deri prick testi ile 20 ve 30 çeşit alerjen madde tespiti yapılması mümkündür. Bu nedenle vücudunda alerjik reaksiyonlar meydana gelmiş olan hastaların ilk aşamada derisi çizilir.
Akabinde özel olarak hazırlanan solüsyon deri üzerine damlatılmaktadır. Kullanılan solüsyon ise alerjen maddelerden elde edilir. Deri üzerinde tam ortalama yarım saat içerisinde kızarıklık oluşumuna neden olan madde alerjen madde olarak kabul edilmektedir.
Patch Testi
Alerjen hastalıklarda uygulanan diğer bir test yöntemi de patch testidir. Bu test, diğer testlerden farklı olarak egzama hastalığına neden olan alerjik maddelerin tespitinde tercih edilmektedir.
Testin yapılabilmesi için bir bant üzerine kimyasal maddeler dökülür. Akabinde bu elde edilen bant hastanın sırtına yapıştırılır ve ortalama 2 gün boyunca beklenir. İkinci gün sonunda kızarıklık olan bölgeler alerjen maddenin tespit edilmesini olanaklı kılmaktadır.
Kan Testi
Alerjik reaksiyonların nedenini anlamanın en kolay yöntemlerinden biri de kan testleridir. Ayrıca bu yöntemin diğer yöntemlere göre çok daha etkili olduğunu söylemek de kaçınılmaz olacaktır.
Kan testi ile kan içerisindeki IgE antikor oranının ölçümü yapılır. Alerjik reaksiyon gösteren hastalarda bu oran normal kişilerden çok daha fazla olacaktır.
Gıda Alerjisi Nedir
Alerji en genel tanımı ise insan vücudunun aslında herhangi bir zararı bulunmayan bazı maddelere ya da hava koşullarına karşı duyarlılık ya da aşırı derecede reaksiyon göstermesidir. Öyle ki normalde insan vücudunun korunmasına göre alan bağışıklık sistemi, bazı insan vücudunda zararı olmayan birçok maddeye karşı aşırı tepki gösterebilmektedir.
Bu reaksiyonlara ise aşırı duyarlılık, gıda alerjisi ya da alerji adı verilebilir. Bu reaksiyonları oluşturan maddeler ise alerjen olarak adlandırılırlar.
Alerjen maddeler kimi zaman solunum yolu ile kimi zaman ciltten temasla ya da yiyeceklerle ağızdan alınabilmektedir. Bağışıklık sistemi yabancı madde ile karşılaştığında ise onları tanımak ve belleğine almak için performans sergiler. Daha sonraki karşılaşmalarda ise hızlı bir alerjik reaksiyon meydana gelebilmektedir.
Alerji Belirtileri
Alerjik reaksiyon oluşumunun birbirinden farklı nedenleri vardır. Bu nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan şikayetlerde ise mutlaka doktor kontrolü gerekir.
Alerji belirtileri genel olarak; kaşıntı ve döküntü gibi cilt şikayetlerinin yanı sıra hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, geniz bölgesinde meydana gelen akıntılar, yoğun kaşıntı, sık kulak iltihabı ve diğer üst solunum yolunda meydana gelen çeşitli şikayetler, halsizlik, baş ağrısı, migren, gaz, şişkinlik, gastrit ve reflü gibi sindirim sistemi şikayetleri olarak kendisini göstermektedir.
Aynı zamanda kusma, mide krampları, kurdeşen dökme, nefes darlığı yutma zorluğu, dilin şişmesi, konuşma yeteneğinde zorluk sorunu, nabız zayıflaması, cildin soluk ya da mavi renk alması, baş dönmesi ya da bayılma alerjik reaksiyonların nedenleri arasında yerini almaktadır.
Alerji Tedavisi Nasıl Yapılır
Alerjik reaksiyonların oluşumu ve buna bağlı olarak meydana gelen şikayetlerin birkaç gün boyunca ya da birkaç yıl boyunca sürmesi söz konusu olabilmektedir. Öyle ki bazı alerjiler gıdaya bağlı olarak meydana gelmez. Mevsim değişimine bağlı olarak da alerji şikayetlerinin ortaya çıkması mümkündür. Alerji sorunu yaşayan kişilerde ciddi semptomlar ortaya çıkabilir.
Bağışıklık sistemi alerjeni tamamlamak adına belli bir süreye gereksinim duyar. Bu madde ilerleyen süreç içerisinde bağışıklık sistemi tarafından duyarlılık haline gelir. Sonuç olarak da bağışıklık sistemi ona saldırmak için antikor üretmeye başlayacaktır.
Çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelen alerjik reaksiyonların tedavisi içinse doktorların önerileri dikkate alınmaktadır.
Genel olarak tedavi sürecinde derideki döküntüleri gidermek ve de vücudun rahatlamasını sağlamak adına kremler ya da merhemler verilir. Verilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması, tedavi sürecinin kısa sürede tamamlanması açısından son derece olacaktır.