Bir şey mi arıyorsunuz?

Laktat Dehidrogenaz (LDH) Nedir  

Laktat Dehidrogenaz

Genel olarak tıp literatüründe Laktat Dehidrogenaz enzimi ismiyle bilinen LDH, tüm canlılarda bulunan bir çeşit katalizör enzimdir.

Günümüzde genel olarak kronik veya akut doku hasarlarının varlığında veya genel şiddet derecesinin saptanmasında kullanılan LDH; çeşitli kanser türleri, böbrek hastalıkları ve genel karaciğer rahatsızlıklarında takip amacı ile kullanılmaktadır.

Önceden enfarktüs tanısında yaygın bir şekilde kullanılan LDH yerine, artık büyük ölçüde Troponin testi kullanılmaktadır.

Çeşitli rahatsızlık ve hastalık durumlarında hangi organların etkilendiğini belirlemekte yardımcı olan LDH izoenzimleri, ayırıcı tanı işleviyle kullanılmaktadır.

LDH Testi Hangi Durumlarda İstenir?

Genel olarak ilgili hekimler, çeşitli tıbbi bulgular sonucu herhangi bir hücre veya doku hasarından şüphelendikleri zaman diğer testlere ek olarak genel LDH düzeyinin ölçümünü de isteyebilmektedir.

Laktat Dehidrogenaz

Hastada LDH düzey yüksek seyretmekte ise, hekim hastalığa tanı koymak ve vücudun hangi bölümlerinin etkilendiğini saptamak için çeşitli izoenzim testleri ve ALT, AST veya ALP gibi çeşitli tıbbi testleri isteyebilmektedir.

Kronik veya akut durumlarda rahatsızlık durumuna tanı konulduğunda sorunun genel ilerleyişi veya iyileşme durumunun saptanması için LDH düzeylerinin ölçümü yapılabilir.

Hemolitik anemi ve kas travması gibi çeşitli hastalıkların tespiti için LDH düzeylerinin ölçümü de kullanılabilmektedir.

Artık günümüzde çok nadir olmasına karşın çeşitli kalp krizi durumlarında da total LDH düzeyini ölçen testler kullanılmaktadır.

LDH Testinin Sonuçları Ne Anlama Gelmektedir?

Genel anlamda LDH düzeyi testlerinde; kandaki LDH düzeyi ve izoenzimler arasındaki orantı saptanır ve söz konusu dokudaki hasar üzerinde incelemeler yapılır.

Hücre yıkım işlemi esnasında LDH düzeyi ilk olarak yükselir, bir süre sonra zirveyi görür ve daha sonra da düşmeye başlar.

Çeşitli hastalık süreçlerinde LDH düzeyinin yükselmesi, LDH enziminin çeşitli dokularda yoğun olarak yaygınlaşmış olduğuna işaret etmektedir.

Hemolitik anemi, Pernisiyöz anemi, Enfeksiyöz Mononükleoz, kas distrofisi, Pankreatit, lenf kanseri ve çeşitli böbrek ve karaciğer hastalıklarında yüksek LDH düzeyi görülmektedir.

LDH Testi ile İlgili Bilinmesi Gereken Ne Var?

Çeşitli pek çok faktör LDH düzeyini direkt olarak etkileyebildiğinden, yüksek düzeydeki test sonuçlarında gereksiz yere kaygılanmamaya dikkat edilmelidir.

Yüksek eforlu egzersiz süreçleri, o anlık kan trombosit durumu ve yanlış test süreçleri gibi çeşitli durumlar da LDH düzeyinin gerekli bilgiyi vermemesine yol açabilmektedir.

Söz konusu LDH testi ve tedavi süreci içerisinde de hekimin yönlendirmelerine ve tavsiyelerine uyularak hareket edilmesi oldukça önemlidir.

Birden Fazla LDH İzoenziminin Yükselmesi Ne Anlama Gelmektedir?

Çeşitli hastalık ve rahatsızlık süreçleri sonucu çok sayıda organın etkilendiği durumlarda birkaç farklı LDH izoenziminde yükselme görülmesi oldukça normaldir.

Metastatik kanser durumları gibi çeşitli hastalıklar sonucu birçok organ etkilenebildiği için, söz konusu LDH izoenzimlerinde yükselme eğilimi söz konusu olabilmektedir.

Çeşitli LDH izoenzimleri aynı dokuda birden fazla bulunabildiği için bu durum oldukça normaldir. Ayrıca hastalık durumları haricinde uzun süreli ve yüksek eforlu egzersiz durumları da LDH düzeyini çok daha yüksek seviyelere çıkarabilmektedir.

Total LDH Düzeyinin Düşürülmesi İçin Ne Yapılması Gerekir?

LDH düzeyinin düşürülmesinde insan kaynaklı herhangi bir faktör söz konusu değildir. Yükselmeye sebep olan etken bulunur ve tedavi edilirse LDH seviyesi de normale dönmeye başlar.

LDH faktörü, çeşitli etmenler aracılığıyla baş gösteren oldukça normal bir hasar belirteci olarak görev yapmaktadır.

LDH Düzeyi Kan Hariç Başka Bir Numune Üzerinden Ölçülebilir Mi?

Kan dışındaki farklı numeneler üzerinden de LDH ölçümü mümkündür. Söz konusu LDH düzeyinin ölçümü için beyin omurilik sıvısı üzerinden de çeşitli bulgular aracılığıyla pek çok ölçüm yapılabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın