Resmi İsmi: Miyoglobin.
Bu Testi Niçin Yaptıracaksınız?
Yazı İçeriği
- 1 Bu Testi Niçin Yaptıracaksınız?
- 2 Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız?
- 3 Bu Test İçin Gerekli Numune Nedir?
- 4 Bu Test İçin Hazırlık Gerekiyor Mu?
- 5 Miyoglobin Testinde Ne Test Edilir?
- 6 Test İçin Numune Toplama Nasıl Yapılır?
- 7 Miyoglobinde Numune Kalitesini Yükseltmek İçin Herhangi Bir Hazırlık Yapılması Gerekir Mi?
- 8 Sıkça Sorulan Sorular
Miyoglobin testi kasların, hususiyetle de kalp kasının zedelenip zedelenmediğini anlamak için kanda, yaygın kas hasarı sonrasında böbrek hasarına sebep olabilen miyoglobinin idrardaki yüksek düzeylerini tespit etmek için yapılır.
Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız?
Miyoglobin testi, kalp krizi ile ilişkili olduğundan kuşkulanılan göğüs ağrısı geçirildikten sonra, hususiyetle de 2-3 saat içerisinde hemen istenmektedir.
Yine iskelet kasında ağır travmatik hasar meydana geldiğinde de miyoglobin testi yapılabilmektedir.
Bu Test İçin Gerekli Numune Nedir?
Bir kol damarınızdan alınan kan numunesi ya da rastgele zamanda alınan idrar numunesi miyoglobin testinde kullanılır.
Bu Test İçin Hazırlık Gerekiyor Mu?
Hayır. Miyoglobin testi için herhangi bir hazırlık yapmanıza gerek yoktur.
Miyoglobin Testinde Ne Test Edilir?
Miyoglobin aslında bir proteindir. Bu protein, kalp ve iskelet kaslarında yer alan oksijene bağlı küçük bir yapıdadır.
Fonksiyonu kas hücrelerinin içerisine oksijeni tuzaklayarak kasın kasılması için gerekli olan enerjinin üretilmesine yardımcı olmaktır.
İskelet kası ya da kalp yaralandığı zaman kana miyoglobinin salınımı olur ve travmadan sonraki birkaç saat içerisinde artmış konsantrasyonların ölçümü gerçekleştirilebilir.
Böbrekler kanda bulunan miyoglobini filtreleyerek idrarla atar.
Ağır travma sonrasında olduğu gibi kan dolaşımına büyük miktarda miyoglobin salındığı taktirde fazla miyoglobin böbreklerde zarar oluşturabilir. Bunun sonucunda da böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Test İçin Numune Toplama Nasıl Yapılır?
Miyoglobin testi için bir kol damarınızdan alınan kan numunesi kullanılabilir. Ya da rastgele zamanlarda alınan idrar numunesi de kullanılabilir.
Miyoglobinde Numune Kalitesini Yükseltmek İçin Herhangi Bir Hazırlık Yapılması Gerekir Mi?
Miyoglobin testi için herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur.
Sıkça Sorulan Sorular
Nasıl Kullanılmaktadır?
Miyoglobin testi, bir kalp krizi tanısı koymaya ya da bu tanıyı dışlamaya yardımcı olmak için troponin testiyle beraber bir kardiyak biyobelirteç olarak kullanılmaktadır.
Bir kas travması ya da bir kalp krizinden sonraki 2-3 saat içerisinde miyoglobin düzeyleri yükselmeye başlar. En yüksek seviyesine 8-12 sat içerisinde ulaşır. Bir gün içerisinde de normale döner.
Diğer belirteçlere göre avantajı troponine göre daha kısa sürede pozitifleşir. Fakat miyoglobin kalp ya da iskelet kası kaynaklı olduğundan dolayı serum miyoglobindeki artış kalp hasarına özgü olmaz.
Sonuçta da negatif miyoglobin test sonucu kalp krizini ekarte edemediği gibi pozitif olması da troponin testiyle doğrulanmak durumundadır.
Kimi zaman iskelet kasları yaygın olarak zedeleniş hastalarda idrarda miyoglobin düzeylerindeki yükselme test edilir.
Miyoglobin böbreklere toksik olduğu için ağır kas yaralanması olduğunda miyoglobin düzeylerinde çok hızlı artış meydana gelebilir.
Bu yüksek miyoglobin düzeyleri kandan miyoglobini temizleyen ve idrarla atılmasını sağlayan böbreklerde zarar oluşturabilir.
Ne Zaman Talep Edilir?
Troponin testi çok daha spesifiktir. Bu yüzden kalp krizi tanısı koymak için yaygın olarak miyoglobin testi tercih edilmemektedir.
Kalp krizi geçirdiğinden şüphelenilen, göğüs ağrıları yaşayan kişiler için miyoglobin testi talep edilmektedir. Kalp krizi olasılığı ile hastaneye gelen hastalarda servis kabulde ve 12 saat boyunca 2-3 saat aralıklarla kan numunesi talep edilir.
Yaygın kas yıkımı meydana geldiğinde ve böbreklerin hasar görmüş olmasından kuşkulanıldığında idrarda miyoglobin testi talep edilebilir.
Test Sonuçlarının Anlamı Nedir?
Eğer kan miyoglobin düzeyinde artış varsa kalp ya da iskelet kası dokusunun çok yakın bir zamanda zedelendiği anlamına gelir. Hasarın tam yerini belirlemek içinse troponin gibi ek testlerden yararlanılır.
Eğer göğüs ağrısının başlamasından sonraki 12 saat içerisinde miyoglobin düzeylerinde yükseliş olmamış ise kalp krizi olasılığı düşüktür.
Yine hastalığın belirtilerinin ortaya çıkışından sonra 12 saatten uzun süre geçmemiş ise de kalp krizi olasılığı çok düşük olmaktadır.
Miyoglobin iskelet kaslarında da bulunur. Bu yüzden kasılma nöbetleri yaşayanlarda, kaza geçirenlerde, ameliyat olanlarda, mesela müsküler distrofi adı verilen bir kas hastalığına yakalananlarda miyoglobin düzeyinin yükseldiği görülebilir.
Miyoglobin kan testi, göğüs ağrısı olan kişilerde artmış miyoglobin düzeylerini saptamak için kullanılır.
Bundan dolayı normal ya da düşük miyoglobin düzeyi de kalp krizinin oluşmadığı ya da zaten kanın miyoglobinden arınmış olduğu anlamına gelir.
Normal ya da düşük sonuçları izlemek için troponin testi yapılabilir. Ya da diğer kardiyak belirteçlerin test edilmesi yoluna başvurulabilir.
Aslında normal şartlarda da idrarda çok düşük ya da saptanamayacak düzeyde miyoglobin yer alır.
İdrardaki yüksek miyoglobin düzeyleri yüksek bir böbrek yetmezliği riskini ya da böbrek hasarı riskini gösterir. Bu hastalarda böbreklerin fonksiyonlarını takip etmek için kreatinin, BUN, idrar tahlilleri gibi ek testlere başvurulur.
Öğrenmem Gereken Başka Detay Var Mı?
Kimi durumlarda kas içi enjeksiyonlar ya da zorlu egzersizler sonrasında miyoglobin düzeylerinde yükselme yaşanabilir.
Böbrekler kandan miyoglobini elimine ettiğinden dolayı böbrek yetmezliği olan kişilerde miyoglobin düzeyleri yüksek olabilir.
Bazı ilaçlar ve ağır alkol suiistimali de kas dokusuna zarar vermekte, sonucunda da kan miyoglobin düzeylerinde artışa sebebiyet verebilmektedir.
Miyoglobin olduğunda idrarda hemoglobin endikatör şerit testi pozitif olarak çıkabilir. İdrar endikatör testi pozitif çıktı ve bunun nedeninin miyoglobin olduğu yönünde şüphe varsa ardından miyoglobin için daha spesifik testler istenebilir.
Kalp Krizi Nedir?
Kalbinizdeki kasların kanlanamaması sonucunda ölmesine kalp krizi denir. Bunun tıbbi karşılığı miyokard enfarktüsüdür. En çok göğüste güçlü bası ile ya da boyun veya sol kola yayılan ağrıyla kap krizi başlar.
Bu durumda soluğunuzu tutmakta zorlanabilirsiniz. Soğuk soğuk terleyebilir ve kendinizi güçsüz hissedebilirsiniz.
Kalp kasınıza kan götüren kroner arterler olarak isimlendirilen kan damarlarından birisi tıkandığı taktirde ekseriyetle kalp krizi oluşur.
Kısmen tıkalı bir kan damarı içerisinde kan pıhtısı oluştuğu durumlarda kalp krizi ile sonuçlanmaktadır.
Çoğunlukla kan damarı duvarında biriken yağ katmanları uzun yıllar yavaş yavaş oluşan bu kısmi tıkanmalara sebep olmaktadır. Bu olaya genellikle atardamarların sertleşmesi adı verilmekte, tıbbi olarak da ateroskleroz olarak adlandırılmaktadır.
Göğüs Ağrım Var, Kalp Krizi Geçiriyor Olabilir Miyim?
İlla ki her göğüs ağrısı kalp krizi değildir. Başka pek çok sorun göğüs ağrısına neden olabilir. Bu yüzden göğüs ağrınızın tipine bakarak da her zaman kalp krizi geçirip geçirmediğinizi netleştirmek mümkün olmaz.
Birçok kişide yemek borusu ve mide sorunları, göğüs kaslarının zorlanması ve çeşitli akciğer sorunları göğüs ağrısı şeklinde ağrıya neden olabilir.
Yine göğüs ağrısı kalp damarlarının sertleşmesini, KAH ya da koroner arter hastalığını haber veren bir uyarı işareti olabilmektedir.
Zorlu çalışmalarda, egzersizlerde veya kimi zaman stres altında meydana gelen, birkaç dakika süren ve istirahat edildiğinde geçen göğüs ağrılarına anjina adı verilir.
Eğer ağrı, birkaç dakikadan uzun sürerse hele ki istirahat ettiğiniz esnada oluşursa vakit kaybetmeden tıbbi yardıma başvurmanız gerekmektedir.
Kalp Krizi Geçirdiğimden Emin Değilim, Ne Yapmalıyım?
Eğer göğüs ağrınız uzun süre devam ederse, hele ki istirahat ettiğiniz halde geçmezse, size reçete edilen ilaçları kullandığınız halde ağrınız geçmedi ise ya da anjina geçirmekte olduğunuz söylenmişse acilen tıbbi yardım talebinde bulunmalısınız.
Çünkü kalp krizi geçiren pek çok insan ambülans çağıramadan ya da servise ulaşamadan hayatını kaybedebilmektedir.
Çeşitli rahatsızlıkların belirtisi de olabildiğini düşünseniz belirttiğimiz hususları dikkate alarak en tez zamanda tıbbi yardım talebinde bulunmalısınız. Çünkü kalp krizi anında saliselerle yarışılmaktadır. Bu yüzden kimi zaman tek bir an aksaklık hayatınıza mal olabilir.
Bu metin tamamen bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Tanı ve tedavi için herhangi bir yönlendirme içermez. Kalp sağlığı önemli bir konudur, şikayetleriniz varsa mutlaka uzmanınızla görüşmelisiniz.