Bir şey mi arıyorsunuz?

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar PCR Paneli

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar PCR Paneli

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara bakteriler , virüsler, mantarlar, parazitler yol açabilir.

Bu etkenler özellikle cinsel ilişki sırasında (vaginal, anal, oral olmak üzere her türlü cinsel ilişki) partnerlerden birbirine bulaşır.

Ancak enfekte bölgeye direk temas yada enfekte bölgeye, sıvıya yada kana temas etmiş aletlerin ortak kullanımı, kan transferi ile bulaşabildiği gibi doğumda, hamilelik sırasında ve emzirme döneminde de anneden bebeğe bulaşması mümkündür.

Dünya sağlık örgütü 2020 yılında, en sık rastlanan dört Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyondan kısaca CYBE’den herhangi biriyle neredeyse yeni 374 milyon kişinin enfekte olduğunu belirtmektedir.

En sık rastlanan bu 4 CYBE türü bakteriyel olup;

Klamidya,

Gonore (bel soğukluğu),

Sifiliz (frengi),

Trichomoniasis enfeksiyonlarıdır.

Cinsel yolla bulaşan bu hastalıklar günümüzde doğru zamanda teşhis edildiğinde  doğru yöntemle tedavi edilebilmektedir.

Önemle üzerinde durulması gereken nokta ise cinsel yolla bulaşan hastalıkların çoğunun kişide herhangi bir semptom göstermeden sessizce ilerleyebilmesi  ve partnerine hatta anneden bebeğe bulaşmasının söz konusu olabilmesidir. Bu hastalıklar en sık rastlanan kısırlık sebeplerini oluşturduğu gibi yeni doğan ölümleri ve enfeksiyonlarına da sebebiyet vermektedir.

Herhangi bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyona (CYBE) maruz kaldıysanız yaşayabileceğiniz semptomları bilmeniz önemlidir :

√ Vajinal ve üretral akıntı(renkli, mukuslu, kokulu)

√ İdrar yaparken yanma yada kanlı idrar

√ Genital yaralar, siğiller…

√ Ağrılı cinsel ilişki veya cinsel ilişki sonrası kanama

√ Karın ağrısı

Yukarıdaki şikayetlerden herhangi birine sahipseniz erken teşhis için gereken taramaları ve kontrolleri yaptırmanızı tavsiye ederiz.

CYBE (CYBH) Multipleks PCR Test Paneli

Günümüzde PCR teknolojisinin gelişmesi ile birlikte cinsel yolla bulaşabilen bir çok hastalık etkenine ait genetik materyalin hızlı ve güvenilir şekilde tespit edilmesi mümkün olmuştur.

Hatta birden fazla hastalık yapıcı mikroorganizma türü aynı test numunesi ile tek bir defada test edilebilmektedir.

Test numunesi olarak hastanın klinik durumu gözetilir sıklıkla genital bölgeden alınan sürüntü materyali ve bazı özel durumlarda uzmanın önerisiyle  idrar veya boğaz sürüntüsünden alınan numune kullanılmaktadır.

CYBE PCR Test Panelimizde Hangi Hastalık Etkenlerinin Genetik Materyali Test Edilmektedir?

Laboratuvarımızda Multipleks PCR Test analizi ile tek numuneden 1 defada 13 hastalık yapıcı unsur test edilebilmektedir.

Multipleks PCR yöntemi ile test edilen bu patojenler :

Chlamydia Trachomatis, Gardnerella Vaginalis, HSV Tip1, HSV Tip2, Mycoplasma Genitalium, Mycoplasma Hominis, Neisseria Gonorrhea, Treponema Pallidum, Trichomonas Vaginalis, Ureaplasma Parvum, Ureaplasma Urealyticum, Hemophilus Ducreyi, Streptococcus Agalactiae.

İdrardan veya varsa üretral akıntıdan veya vajen/serviks sürüntüsünden Multipleks PCR analizi ile test edilen patojenler ve sebep oldukları enfeksiyonlar:
1. Chlamydia Trachomatis

Klamidya en sık görülen cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur.

Kadınlarda tedavi edilmeyen ve tekrarlayan enfeksiyonlar pelvik inflamatuvar hastalık, tüplerde tıkanma, dış gebelik ve kısırlık riskini arttırır.

Erkeklerde nongonokoksik üretrite, prostatit  yol açar.

2. Gardnerella Vaginalis

Bu bakteri türü vaginanın normal florasında bulunur ama bağışıklık sisteminin yetersizliği, diyabet, fazla antibiyotik kullanımı gibi çeşitli sebeplerle floradaki miktarının artması ve tedavi edilmemesi, ağrılı ve kokulu akıntıyla başlayan hastalığın ilerlemesi ve yayılmasına hatta kısırlığa neden olabilir.

3. HSV Tip1 

HSV-1 genital herpesi tetikleyebilir, ancak bu durum daha yaygın olarak HSV-2 ile ilişkilendirilir. Genital herpes, cinsel temasla bulaşan bir hastalıktır ve genital bölgede uçuk benzeri lezyonlara neden olabilir.

4. HSV Tip2

Genital Herpes e sebep olan her iki HSV tipi de, kadınlarda ve erkeklerde ağrılı lezyon ve yaralara sebep olabilen viral bir CYBE etkenidir. Kesin tedavisi olmasa da zamanında teşhis konulabilmesi lezyonların yayılmasını ve bulaşmasını engelleyici tedavi protokollerinin uygulanması sağlanabilir.

Hasta kaliteli ve sorunsuz şekilde yaşamına devam edebilir.

5. Mycoplasma Genitalium

Kadın ve erkeklerde genital akıntı ile seyreden enfeksiyonlara sebep olur.

6. Mycoplasma Hominis

Pelvik inflamatuar Hastalık (PİH) etkenidir. Ağrılı , kokulu akıntıya sebep olabilir. Tedavi edilmediğinde kısırlığa yol açabilir.

7. Neisseria Gonorrhea

Halk arasında Bel soğukluğu olarak da bilinen oldukça sık rastlanan bir hastalığın bakteriyal etkenidir. Doğru zamanda teşhis ile tedavisi kolaylaşmaktadır.

8. Treponema Pallidum

Sifiliz yada Frengi diye bilinen hastalığın bakteriyal etkenidir. Frengi günümüzde tedavisi mümkün cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biridir.

9. Trichomonas Vaginalis

Tüm dünyada en sık rastlanan cinsel yolla bulaşan hastalıklardan biri olan trichomoniasis etkeni olan parazit türüdür. Zamanında teşhis edilmesi tedaviyi kolaylaştırır.

10. Ureaplasma Parvum

Bu bakteriler, özellikle üretra (idrar kanalı), vajina ve diğer ürogenital organlarda enfeksiyonlara neden olabilirler.

Ureaplasma parvum’un neden olduğu enfeksiyonlar genellikle hafif belirtiler veya belirti vermezler, bu nedenle enfekte olan kişiler genellikle enfekte olduklarını fark etmezler.

Ureaplasma parvum enfeksiyonları genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavi edilmezse, bu enfeksiyonlar bazen ürogenital sistem enfeksiyonlarına veya pelvik inflamatuar hastalığa (PID) yol açabilir ve kadınlarda kısırlık riskini artırabilir.

11. Ureaplasma Urealyticum

Ureaplasmalar fırsatçı mikroplardır. Genellikle tek başına enfeksiyona sebep olmazlar. Gardnarella gibi bakterilerle birlikte kişilerde hastalığın şiddetinin artmasını ve HIV , hepatit gibi hastalıkların bulaşmasını kolaylaştırabilirler.

Gebelikte sırasında plasenta ve amniyon zarında enfeksiyona neden olarak erken doğumlara sebep olabilmektedir.

Çok nadir olarak yenidoğan bebekte zaatürre, bakteremi ve hatta ölüme yol açabilecekleri görülmüştür.

12. Hemophilus Ducreyi

Şankroid Hastalığı etkenidir. Cinsel organlar ve çevresinde genellikle birden çok sayıda ülserler görülür. Bu ülserler ağrılıdır, temasla kolayca kanayabilir ve sınırları belirli ve yumuşak yapılıdır.

13. Streptococcus Agalactiae 

Streptococcus Agalactiae, sıklıkla GBS (Group B Streptococcus) olarak kısaltılan, vajina ve rektum gibi bölgelerde doğal olarak bulunabilen bir bakteri türüdür. Sağlıklı kadınların yaklaşık %20 ila %30’unun vajinal ve rektal bölgelerinde GBS bakterisi taşıdığı bilinmektedir.

GBS bakterisi taşıyan kadınlar genellikle semptomsuzdur, yani herhangi bir belirti veya rahatsızlık göstermezler. Ancak, hamilelik sırasında GBS taşıyan annelerden bebeğe doğum sırasında bakterinin geçişi mümkündür. Bu durumda, bebekte nadir de olsa ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

 

Moleküler yöntemlerle gerçekleştirilen Multipleks PCR test panelinde incelenen bu 13 mikroorganizmanın dışında kalan  diğer Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklara sebep olan ve en sık rastlanılan HIV , HPV ve Hepatit virüsleri ve testleri  hakkında bilgi almak isterseniz lütfen aşağıdaki linklere tıklayınız.

HIV Testi

HPV DNA PCR Testi

Hepatit A Testi

Hepatit B Testi

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın