Bir şey mi arıyorsunuz?

Total IgE Testi

Total IgE Testi

Total IgE (Total immünglobulin E) denilince akla alerji gelmektedir. Çünkü daha önceki yıllarda total IgE’nin sadece alerjik hastalıklarda yükseldiği bilinmekteydi.

Günümüzde tıbbi tanı teknolojilerinin gelişmesi ve deneyimlerin bilimsel çalışmalarla paylaşılması göstermiştir ki kanımızdaki total IgE seviyesi alerjik hastalıklar dışında bazı enfeksiyonlar, otoimmün ve inflamatuar hastalıklar dahil olmak üzere pek çok etkene bağlı olarak yükselmektedir.

Total IgE Testi Nedir? Ne İçin Yapılır?

Total IgE Testi Nedir?

Bağışıklık sistemi bazı kişilerde, herhangi bir maddeye karşı, hastalık yapıcı olmadığı halde koruyucu antikorlar geliştirir. Bir örnekle açıklayalım; çimen aslında insan sağlığı için zararlı değildir. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sistemi çimeni zararlı olarak algılar ve bu düşmanla savaşmak için IgE antikorları üretir.

Vücut alerjen olarak kabul ettiği her farklı madde için spesifik IgE’ ler oluşturur. Örnek vermek gerekirse polen alerjisi olan bir kişinin kanında polene özel yani polene spesifik IgE oluşur, toza alerjisi olan kişide toz spesifik IgE oluşur. İnsan vücudundaki tüm bu spesifik IgE’ lerin toplamına total IgE diyebiliriz.

Kanımızdaki Tüm IgE moleküllerinin ölçüldüğü biyokimyasal teste de Total IgE Testi diyoruz.

Total IgE Testi Ne için Yapılır? Total IgE Neden Yükselir?

Başta alerjik hastalıklar olmak üzere, bağışıklık sistemi yetmezliği ile ilgili hastalıklar, bazı enfeksiyon çeşitleri, çeşitli tümörler, inflamatuar veya otoimmün hastalıkların bazıları  kanımızdaki Total IgE seviyesini yükseltebilmektedir.

Total IgE seviyesindeki yükseklikler ile ilişkili bu hastalıkların değerlendirilmesinde yapılan laboratuvar testi total IgE testidir.

1000 kU/L ‘den yüksek total IgE seviyesi beraberinde klinik bulguları da varsa bronkopulmoner aspergillosis hastalığının tanısını destekler. Bu hastalık kısaca ABPA olarak bilinir. ABPA, kistik fibrosis veya astımlı hastalarda görülür. ABPA’nın gelişmesine sebep olan alerjen Aspergillus mantarıdır.

Ayrıca alerjik hastalık tanısı alan hastanın, anti-IgE tedavisi almaya uygun olup olmadığının değerlendirilmesi ve tedavi için doz planlanması için de destekleyici test total IgE testidir.

Daha önceki yıllarda bir kişinin alerjisi olup olmadığını test etmek amacıyla Total IgE testi yapılırdı. Ancak günümüzde elde edilen yeni tıbbi bilgiler total IgE seviyesinin tek başına alerji tanısı için kullanılamayacağını, total IgE’ nin alerji dışında farklı durumlarda da yükseldiğini göstermiştir.

Ayrıca bugün gelişen tanısal teknikler ile alerjen olabilecek 100’lerce maddeye özel spesifik IgE antikorları,  1 damla kanda  1 defada moleküler test yöntemleriyle ölçülebilmektedir. Moleküler alerji testi hakkında daha detaylı bilgi lütfen tıklayınız.

Total IgE Testi İçin Numune Nedir?

Küçük bir miktar kan total IgE testinin yapılması için yeterlidir.

Kan vermeden önce aç olunmasına gerek olmasa da, test numunesinin berrak olmasını tercih ettiğimizden yemekten en az 3-4 sonra kan alınmasını tavsiye ederiz.

Total IgE Normal Seviyesi Kaçtır?

kU/L’de bildirilen sonuçlar
Yaş Başvuru aralığı
0-5 ay < veya =13
6-11 ay < veya =34
1 ve 2 yıl < veya =97
3 yıl < veya =199
4-6 yaş < veya =307
7 ve 8 yıl < veya =403
9-12 yaş < veya =696
13-15 yaş < veya =629
16 ve 17 yıl < veya =537
18 yaş ve üstü < veya =214

Test normal değerleri yapılan laboratuvarda kullanılan teknik, cihaz veya kite göre değişiklik gösterebilir. Test raporunuzda normal değerler belirtilmiş olacaktır.

Total IgE  Seviyesi Neden Yükselir? 

  • Bazı alerji hastalıklarında yükselir.

Alerji dışında aşağıdaki durumlarda da yüksek total IgE görülen vakalar:

  • Primer immün yetmezlik (bağışıklık sistemi yetmezliğinin sebep olduğu hastalık) hastalıklarında;

Hiper IgE (Job) sendromu, Selektif IgA eksikliği, Nezeloff sendromu, Timik hipoplazi (DiGeorge sendromu), Wiskott Aldrich sendromu

  • Parazitlerin ve helmitlerin sebep olduğu enfeksiyonlar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlarda;

Askariazis, Ekinokokozis, Fasioliazis, Kancalı kurt, Filariazis, Onkosekozis, Paragonimiazis, Şiztozomiazis, Strongiloidozis, Trişinozis, Viseral larva migrans

  • Kimi kötü huylu kanserlerde

Hodgkin hastalığı, IgE miyelomu

  • Enflamatuar hastalıkların bazılarında,
  • Enfeksiyonlar;

Alerjik bronkopulmoner aspergillozis, Sistemik Kandidiazis, Koksidioidomikozis, Sitomegalovirüs, Ebstein-Barr virüs, Lepra

  • ABPA Hastalarında

IgE (Immunglobulin E) Nedir?

Immunglobulinler,  bağışıklık sisteminiz tarafından üretilen antikorlardır. Antikorların amacının vücudun kendisini hastalık unsurlarına karşı korumak olduğunu biliyoruz. IgE, IgG, IgM, IgAi IgF gibi immünglobulin tipleri vardır.

IgE antikorları bağlandıkları hücrelerin içindeki histamin, sitokin gibi kimyasalların serbest bırakılmasını tetikler. Histamin ve sitokin  de alerjik reaksiyon semptomlarının oluşmasına neden olur. Alerjik reaksiyonlar genellikle:

Burunda; burun akıntısı kaşınma,

Akciğerlerde; solunum zorluğu,

Boğazda; yanma ,gıcıklanma

Ciltte; kaşıntı kızarma

gibi semptomlara neden olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Total IgE yüksek çıkarsa alerjim var anlamına mı gelir?

Bazı gıdalar, akarlar dediğimiz daha çok halı, yatak gibi yerlerde insan vücudumuzdan dökülen minik deri parçacıklarıyla beslenen mikroskobik canlılar, bazı hayvanlar, solunum yoluyla temas ettiğimiz moleküller ve kimyasal bazı maddeler vücudumuz için alerjen olabilir. Alerjisi olan kişiler bu maddelerin her biri için farklı- özel IgE antikorları üretir. Total IgE ise tüm bu spesifik IgE lerin toplamıdır, diyebiliriz.

Ancak kanda IgE seviyesi sadece alerji olduğunda yükselmez. Sadece IgE seviyesi ölçülerek alerji tanısı konulamaz.

Çünkü kanımızdaki total IgE ‘nin yüksek seviyeleri, alerjik hastalıkların dışında, özellikle parazit kaynaklı olan bazı enfeksiyon hastalıklarında, bazı kanser türlerinde ve otoimmun  hastalıklarda da ölçülebilmektedir.

Ayrıca alerjik hastaların kimisinde ise ölçülen IgE seviyesi düşük yada normal seviyelerde de ölçülebilmektedir. Bu tip alerjiler IgE etkenli olmayan IgE dışı  alerjilerdir. Gastrointestinal sistem alerjileri bu tip alerjiye örnek verilebilir. Gastrointestinal sistem alerjilerinde hastanın klinik belirtileri takip edilerek tanı konulabilir.

Bu makale tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Sağlıklı yaşam rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın