troponin testi

Troponin Nedir?

Troponin, iskelet kası ve kalp kası kasılmalarında görev alan protein kompleksidir.

Kardiyak troponinler (cTn)  kalp kası (miyokard) kasılmalarında görev alan ve cTn-T, cT-I ve c-Tn-C olmak üzere üç alt formu bulunan düzenleyici proteinlerdir.

Bu proteinler kas hücresi içerisindeki, sitoplazmadaki  sıvı kısımda ve kasılmayı sağlayan kısımlarda bulunmaktadır. Sıvı kısımdaki  troponin miktarı kreatin kinaz-miyokard bandı (CK-MB) miktarı ile aynı olmasına rağmen kasılmayla ilgili bölgede önemli derecede fazla miktarda troponin bulunması nedeniyle, kalp kasının 1 gramı başına troponin miktarı CK-MB miktarının 13-15 katıdır.

Bu durum, erken dönemde troponin duyarlılığının CK-MB’den daha fazla olmasını ve 1 gram altındaki kalp kası doku hasarında  periferik kanda CK-MB düzeyleri normalken bile troponinin yüksek ölçülebilmesini sağlayarak klinik tanıya erken evrede destek olmaktadır.

Bu nedenle, Türk Kardiyoloji Derneğinin yayınladığı bir araştırmaya göre hem American Collage of Cardiology hem de European Society of Cardiology tarafından akut miyokard infarktüsünün tanısında tercih sebebi olabilecek biyokimyasal belirteç olarak önerilmektedir.

Kısaca özetleyecek olursak sağlıklı kişilerde kanda Troponin düşük düzeylerde olmasına rağmen Akut miyokard hasarı sonrası 2-4 saat içinde kan düzeyleri yükselmekte, 24 saatte zirveye ulaşmakta, sonrasında yaklaşık 2-3 hafta kadar kan troponin düzeyleri yüksek seyretmektedir.

CK-MB düzeyinden farklı olarak uzun süreli yüksekliğinin nedeni, troponinin geç dönemde de salınımının devam etmesidir.

Kardiyak troponinlerin miyokard tıkanıklığını belirlemede duyarlılık ve özgüllükleri  yüksek olmasına rağmen, kalp kasına zarar verebilen bazı klinik durumlarda da kanda  yükselebilecekleri bilinmektedir:

– Kalp yetersizliği (akut ve kronik)
– Aort damarının farklı sebeplerle yırtılması ve duvar içine kan dolması, aort kapak hastalıkları veya     kalınlaşmış kalp kası
– Kalp masajı, kalp kasına yapılan girişimsel müdahaleler
– Miyokardit ve perikardit gibi inflamatuvar hastalıklar
– Ciddi kan basıncı yüksekliği ile karakterize klinik tablolar
– Kalp aritmileri
– Ciddi akciğer hastalıkları
– Hipotroidizm
– Takatsubo sendromu denilen kardiyovasküler bir sendrom
– İnme ve kanama gibi akut nörolojik olaylar
– Kronik veya akut böbrek yetersizlikleri
– Miyokarda zarar verebilen bazı hastalıklar
– Sepsis ve solunum yetersizliği gibi ciddi genel durum bozuklukları
– Fiziksel çarpışma ve yaralanma gibi durumlardan kaynaklı kas hasarları
– Vücudun %30’undan fazlasını kapsayan yanık
– Bazı ilaç toksisiteleri

Troponin yüksekliğinin görüldüğü bu klinik tabloların bilinmesi tedavi ve  bu duruma neden olan patolojinin düzeltilmesi amacıyla önemlidir.

Troponin Değerleriyle Ne Test Edilir?

Kalp kasında bulunan hücreler hasar gördüğü zaman örneğin kalp krizi sırasında parçalanan hücreden kardiyak troponinler dolaşıma sızar.

Bireyin vücudunda hasar boyutu ne kadar fazlaysa o kadar fazla kardiyak troponin dolaşıma geçer. Kalp krizi geçiren bir hastanın troponin değerleri yüksek çıkar.

Hastanın değerleri 2 veya 4 saat içerisinde yükselmeye başlar, 24 saate zirveye çıkar ve 2-3 hafta arasında yüksek olarak görülmeye devam edebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Troponin Testi İçin Numune Nasıl Alınır?

Troponin değerlerinin ölçülmesi için bireyin kolunda bulunan damardan kan alınmaktadır.

Test Öncesinde Herhangi Bir Hazırlığın Yapılması Gerekir Mi?

Kan numunesi öncesinde herhangi bir hazırlığın yapılmasına gerek yoktur.

Troponin Testi Ne Zaman İstenir?

Hasta, göğüs ağrısı şikayetiyle hekime başvurduğu zaman bu ağrının kalp krizinden kaynaklı olup olmadığı tespit edilmelidir.

Troponin testi sayesinde hastanın kalp krizi geçirip geçirmediği ya da hastanın kalp kaslarında herhangi bir hasarın olup olmadığı ile ilgili tanısal destek alınır.

Laboratuvarlarda

Hastanın troponin değerleri inceleneceği zaman CK-MB ya da miyoglobin değerleri de incelenebilir. Hasta için kalp krizi şüphesi varsa en belirgin belirteçlerden biri  troponin testi olabilir.

Troponin testi kalp krizi tanısında kullanılan biyokimyasal belirteçlerden biridir. Aynı zamanda kalpte hasarın ne boyutta olduğunu belirlemek için de kullanılmaktadır.

Troponin Testinin Sonucu Ne Anlama Gelir?

Sağlıklı insanların kan değerleri incelendiği zaman troponin seviyesi oldukça düşük çıkar. Bazı durumlarda troponin değerleri incelenmeyecek kadar düşük olabilir.

Fakat kalp kasında oluşan bir hasar sonrasında troponin seviyesi yükselir. Troponin seviyesinde çok düşük de olsa yükselme varsa bu şüphe oluşturmak için yeterlidir.

Troponin Hakkında Bilmem Gereken Başka Bir Şey Var Mı?

Troponin değerlerinin yüksek çıkması kalp krizi teşhisi için tek başına yeterli değildir. Değerler yüksek çıktığı zaman hasta için farklı testler de uygulanmaktadır.

Hasta fiziki muayeneden geçtikten sonra diğer test sonuçlarına göre tedavi altına alınır.

Eğer hastanın kalp krizi geçirmediği ya da kalp kaslarında bir sorun olmadığı tespit edilirse troponin değerlerinin neden yüksek olduğu araştırılır.

Göğüs Ağrısı Kalp Krizi Habercisi Mi?

İnsanlar farklı nedenlerle göğüs ağrısı yaşayabilir. Yaşanan her göğüs ağrısı kalp krizi habercisi değildir. Göğüs ağrısına bakarak hastanın kalp krizi geçirdiğini söylemek doğru değildir.

Göğüs kaslarının zorlanması, mide rahatsızlıkları, stres gibi nedenlerden kaynaklı göğüs ağrıları görülebilir.

Göğüste baskı, uzun süreli ağrı gibi belirtiler varsa en kısa sürede hastaneye başvurmak güvenilir olacaktır.

Kalp Krizi Şüphesi Varsa Ne Yapılmalı?

Uzun süreli göğüs ağrısı varsa ve bu ağrı hafiflemeden devam ediyorsa vakit kaybetmeden hastaneye başvurmak gerekir.

Ağrının şiddeti artıyorsa ve dinlenmeyle geçmiyorsa hastaneye gitmeli ve sağlık görevlilerine durum izah edilmelidir.

Kalp krizi şüphesi olduğu zaman hasta kendini zorlamamalıdır. Kalp krizi şüphesinde zaman kaybetmemek önemlidir.

Bu metin bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Herhangi bir tanı ve tedavi yöntemi önermemektedir. Mutlaka doktorunuzla görüşünüz.

“Troponin Testi” için 24 Yorum

  1. Troponin T
    D 4,98 İYIMİ NEDİR.

    1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

      1. Troponin l 2.500 çıktı nasıl yüksek mi

        1. Merhabalar,sonucunuz evet normal değerler dışında çıkmış. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  2. Troponin l 2.500 yüksekmi oluyor acaba

  3. 9 yaşındaki oğlumun troponin I değeri <2,3 yazıyor ne anlama geliyor

  4. Troponin değeri 7.04 yüksekmidir

    1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  5. Merhaba, troponin I 0.10 nl/mg çıktı yüksek midir?

    1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  6. Troponin T 0.003
    Ck kreatin kinaz. 235
    Bu değerlerin sonucu nedir acaba
    Doktor birşey yok dedi
    Göğsümde baskı var şikayetim bu

    1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    2. Banada 0.008 dedi sorun yok dedipiskolojik yada kas agrısı başka nedenlet dedi. Ama koşıyoluna görün için rahatlasın dedi.

  7. Merhaba göğüs ağrı şikayetiyle gitim troponin 0.008 çıktı.referans aralığı 0 – 0.014. Benim ki 0.008 tam anlamadım bu değerin yarısımı yoksa daha kötümü?

    1. merhaba, test sonucunuz normal değer aralıkları içinde çıkmış. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  8. Troponin T 9.31 ng/L çıktı
    Doktorlar eve gönderdi birşey demediler bilgi alabilirmiyim

    1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

      1. Merhaba,
        Tropinin değeri kardiyolojiye başladıktan sonra kardiyoloji doktoru tarafından ilk önce beloc verildi ve tropinin değeri sırasıyla 77 1 ay sonra 160 çıktı anjio oldum bişey çıkmadı daha sonra diltizem 90gr verildi 1 ay sonra 238 çıktı ilaçlardan dolayı yüksek çıkma ihtimali olabilir mi?

        1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

          1. TEŞEKKÜR EDERİM.

  9. Troponin I 1.1 normal mi

    1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

  10. troponin I (referans aralığı 38-80 ) sonucum: 1.9 iyi mi bu sonuç ?

    1. Laboratuvar sonuçları klinik bulgular ile değerlendirilmelidir, bu nedenle doktorunuzla iletişim halinde kalmanızı öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Ara