Bir şey mi arıyorsunuz?

Anti TG Testi

Anti TG Testi

Anti TG Testi Nedir?

Yazı İçeriği

Anti TG testi yani tiroglobulin antikoru testi ; Hashimoto hastalığı, doğum sonrası tiroidit, yenidoğan hipotiroidizmi ve Graves hastalığı gibi otoimmün tiroid hastalıklarında tanıya yardımcı olmak üzere kan numunesi kullanılarak yapılan bir laboratuvar testidir.

Tiroid Antikoru Ne Demektir?

Başlıcaları Anti TPO ve Anti TG olan tiroid antikorları, bağışıklık sisteminizin tiroid bezini yabancı bir istilacı olarak algılaması ve  bu sebeple sağlıklı tiroid bezi hücrelerine karşı saldırması sonucu oluşan antikorlar yani savaşçı proteinlerdir.

Otoimmün Tiroid Hastalığı Ne Demektir?

Otoimmün tiroid hastalıklarında vücut, tiroid bezini yabancı bir madde ,virüs, bakteri gibi zararlı olarak algılar ve yok etmek için yüksek oranda anti TG (tiroglobulin antikoru) ve anti TPO (Tiroid peroksidaz antikor) gibi antikorları üretir. Üretilen bu antikorlar zamanla tiroid bezini harap etmeye başlar.

Tiroid hücrelerinin harabiyeti , troid bezinin küçülmesine sebep olur ve tiroid hormonlarının yeterli miktarda salgılanmasını engeller, hashimoto hastalığı, doğum sonrası tiroidi, yenidoğan hipotiroidizmi ve Graves gibi hastalıklar otoimmün tiroid hastalıklarıdır.

Anti TG Testi Ne Zaman İstenir?

Tiroid antikorları Anti TG ve Anti TPO testlerinin istendiği ve tanıya yardımcı olduğu durumları aşağıda özetledik;

Otoimmün tiroid hastalığı olan Hashimoto tiroiditinde Anti-TPO ve anti-TG,  %95–100 oranında pozitiftir. Yine Basedow- Graves hastalığında da %60–90 oranında pozitiftir. Nadir de olsa bazı olgularda Anti-TPO ve anti-TG, otoimmun olmayan tiroid hastalıklarında da düșük seviyelerde de olsa bulunabilirler.

Otoimmün tiroid hastalıklarında daha hassas ve spesifik olan test TPO antikorlarının ölçüldüğü Anti-TPO testidir. Ancak nadir de olsa anti TPO negatif olan ancak tiroid bozukluğu semptomları görülen bazı hastalarda anti TG testi pozitif sonuç verebilmektedir. Bu durumu göz önünde bulunduran hekiminiz her 2 testi aynı anda isteyebileceği gibi önce Anti TPO testi sonucunu bekleyip negatif sonuç sonrası klinik durumunuz halen daha tiroid bozukluğu semptomları gösteriyor ise Anti TG testi de isteyebilir.

Tiroid kanseri takibinde tiroglobulin ölçümleri ile birlikte, anti-TG düzeyi de ölçülür.

Tiroid antikor pozitifliği tüp bebek tedavisine yanıtın cevapsızlığı için risk faktörü olabilir, bu durumun gözden geçirilmesi için istenebilir.

Gebelikte anti TPO tespit edilmesi artmıș düșük riskinin habercisi olabilir. Bu sebeple test istenebilir.

Doğum sonrası ilk bir yıl içinde görülen ve post partum tiroidi denen otoimmun tiroidi olan vakalarda tiroid bezinin fazla çalışması yani tirotoksikoz, hipotiroidi veya her ikisi birlikte görülebilir. Genelde ilerleyen süreçte düzelme ile sonlanır. Nüfus içerisinde görülme sıklığı %8 civarındadır ve bu hastalarda sıklıkla Anti TPO pozitifliği görülür.

Yenidoğan hipotiroidisi vakalarında, bebekte anti-TPO veya anti-TG tespiti, özellikle annenin otoimmün tiroidi veya ölçülebilir miktarda tiroid antikor öyküsü varsa, plasenta aracılığıyla anne ve bebek arasında antikor transferini düşündürür. Bu durumlarda yenidoğan hipotiroidizminin geçici olduğu gözlenir.

Tiroid antikor düzeyleri sürekli olarak yükselmiş doğum sonrası tiroidili hastalarda kalıcı hipotiroidizm olasılığı artmaktadır. Bu durumun takibi için tiroid antikor testleri istenebilir.

Yașlılarda ve tiroid dışı bașka bazı otoimmun hastalıkları olan kişilerde nadir de olsa tiroid antikorlarına rastlanabilir.

Anti-TPO yüksekliği bazı ilaçların tiroid fonksiyon bozukluklarına neden olabileceğinin habercisi olabilir.

Not:Farklı metodlar tarafından ölçülenAnti-TG ve Antitiroid peroksidaz (anti-TPO) değerleri önemli ölçüde değişebilir ve birbirleriyle doğrudan karşılaştırılmamalıdır.  Anti-Tg ve anti-TPO değerlerinin farklı yöntemlerden karşılaştırılması hatalı klinik yoruma yol açabileceğinden 2 testin aynı laboratuvarda yapılması önerilir.

Kaynak

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği TİROİD HASTALIKLARI TANI VE TEDAVİ KILAVUZU 2020

Bu makale tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Sağlıklı yaşam rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın