Check-up olarak da bilinen dönemsel sağlık taraması, fark edilmeyen hastalıkların erken dönem tanısında ve önlemlerinin alınması konusunda oldukça önem arz etmektedir.
Söz gelişi; kişilerin hiçbir şikayeti olmamasına karşın, ciddi hastalıklara yol açabilecek gizli rahatsızlıkları bulunabilmektedir. Bu noktada check-up işlemleri, hastalıkların ortaya çıkmadan önce önlenmesine ve bireylerin sağlığını koruması için gerekli önlemleri almasında yön gösterici olmaktadır. Bu sebeple, herhangi bir şikayeti bulunmayan kişilerin dahi belirli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Sağlıklı Bireyler Check-Up Yaptırmalı Mı?
Yazı İçeriği
Düzenli aralıklarla yaptıracağınız check-up uygulamaları, sağlığınız üzerinde koruyucu önlemler alabilmeniz açısından önemli bir görev görmektedir. Geçtiğimiz dönemlerde Türkiye’de meydana gelen koronavirüs salgını neticesinde ülkenin birçok noktasında yoğun önlemler alınmış ve WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tarafından bağışıklığın güçlü olmasının çok büyük önem taşıdığı dile getirilmiştir. Bu noktada bağışıklığın güçlü tutulması adına sağlık taraması yaptırılarak olası tehlikelere karşı önlem alınması önemini arttırmıştır.
Düzenli olarak yaptırılacak olan bu sağlık taramaları, hastalıkların erken tanısına yardımcı olarak kişilerin sağlıklarına olumlu yönde etki sağlamaktadır. Bazı durumlarda hastalıklar vücutta sinsi bir şekilde saklanmakta ve herhangi bir semptom göstermemektedir. Bu gibi hastalıkların teşhis edilmesi ve erken dönemde tedavi sürecine gidilmesi oldukça önemlidir.
Check-Up Nedir?
Kişilerin hiçbir rahatsızlık belirtisi göstermemesine karşın; genetik yapısına, ailesel sağlık geçmişine ya da kişilerin kendi sağlık durumuna bağlı olarak ileride hastalığa yol açabilecek faktörlerin saptanmasına ve tedbirlerin alınması işlemlerine check-up denilmektedir.
Sağlık taraması olarak da bilinen check-up işlemi, özellikle genetik olarak yatkın kişilerde daha sık aralıklarla uygulanmakta ve olası problemlerin önüne geçilmesi hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra, hayati tehlike taşıyan hastalıkların erken tanı ve tedavisinde oldukça büyük bir rol oynamaktadır.
Düzenli Check-Up Yaptırmanın Faydaları Nelerdir?
Düzenli olarak sağlık taraması yaptırmak, erken dönemlerde hastalıkların teşhisi ve tedavisini kolaylaştırmakla birlikte kişilerin yaşam kalitesini de arttırmaktadır. Bunların dışında sağladığı yararlar ise şu şekildedir;
• Uygun check-up fiyatları ile düzenli olarak sağlık taraması yaptırarak, daha düşük sağlık faturaları ödeyebilirsiniz.
Düzenli olarak yapılacak sağlık kontrolleri, olası hastalıkların önüne geçmekte ve sağlık faturalarına da olumlu yönde etkileri bulunmaktadır.
• Kişilerin yaşına, cinsiyetine ve aile sağlık durumu gibi faktörlere bağlı olarak yapılan sağlık kontrolü işlemleri, kişilerin genel sağlık durumu hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamaktadır. Bu noktada sağlınız hakkında risk teşkil eden bir durum varsa buna yönelik tedavi yöntemlerine gidilmekte ve erken evrede olası riskler ortadan kaldırılmaya çalışılmaktadır.
• Strese ya da çeşitli etmenlere bağlı olarak meydana gelen hastalıkların teşhisi erken dönemde sağlanarak tedavi sürecini kolaylaştırabilmektedir.
• Düzenli olarak yapılan kan testlerinde; diyabet, kolesterol, yüksek tansiyon, anemi ve kanser gibi rahatsızlıkların teşhisi yapılabilmektedir.
• Çeşitli kanser taramaları, hepatitler, kan hastalıkları ve böbrek hastalıkları gibi tehlike arz eden rahatsızlıklar düzenli olarak takip edilmektedir.
İyi Bir Check-up Programı Nasıl Olmalıdır?
Özellikle kanser gibi tehlike arz eden hastalıklarda erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle sağlık taraması işlemlerinin bir belirti olmadan dahi düzenli olarak yapılması önerilmektedir. Nitekim tehlikeli hastalıkların erken teşhisi, iyileşme ihtimalini arttırdığı gibi iyileşme sürecin hızlanmasına da yararlı olmaktadır.
Modern tıbbın da savunmuş olduğu sağlık taraması, kişilere sağlıklı bir ömür sunarak yaşam kalitelerini arttırmaya yardımcı olmaktadır. Peki, iyi bir check-up programı nasıl olmalıdır?
Her bireyin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak içeriği değişiklik gösteren check-up programları, standart olarak içerisinde bazı testleri barındırmaktadır. Bu testler ise şu şekildedir;
Glukoz – İnsülin – Homa IR | İnsülin direnci ve diyabet hakkında bilgi veren testlerdir. |
Total Kolesterol, HDL-Kolesterol, LDL-Kolesterol, Trigliserid |
Kan yağları hakkında bilgi veren testlerdir. Kalp damar hastalıkları gibi önemli sorunların önceden fark edilmesine yardımcı olacaktır. |
BUN (Üre Azotu) – Kreatinin | Böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesine olanak sağlar. |
Sedimentasyon, hs-CRP | Vücudun genel enfeksiyon durumu hakkında bilgi verir. Karaciğer tarafından üretilen bir protein olan CRP, kanda normalde düşük seviyelerde bulunmaktadır. Yüksek seviyelere çıktığında herhangi bir enfeksiyonun varlığından şüphelenilmektedir. |
AST(SGOT), ALT(SGPT),ALP | Karaciğer fonksiyonları hakkında bilgi verir. |
Hemogram | Kan hücre dağılımının değerlendirilmesi ve anemi hakkında bilgi sağlar. |
B-12, D-Vitamini | Vücuda etkisi büyük olan D vitamini ve demir durumu hakkında bilgi veren testlerdir. |
FT4, TSH | Troid fonksiyonları değerlendirilmesinde farkındalık yaratır. |
Standart bir sağlık taraması programı içeriği bu şekilde olmakla birlikte, yaş ve cinsiyet bilgisine bağlı olarak tabloda birtakım değişiklikler yapılmaktadır. Ayrıntılı bir şekilde fiziki muayene gerektiren sağlık taraması işlemleri, her bölgenin kendine özgü tanı işlemleri ile incelenmeli ve ayrıntılı olarak araştırma yapılmalıdır. Fiziki muayene, kan ve idrar testlerinin yanı sıra bireylerden; solunum sayısı, kalp atım sayısı, vücut ısısı ve tansiyon gibi bulgularının da alınması gerekmektedir. Tüm bu bulgular kayıt altına alınarak bundan sonraki süreç yaşa ve cinsiyete bağlı olarak kişiye özel bir şekilde ilerlemelidir.
Check-Up İşlemi Hangi Sıklıkla Yaptırılmalıdır?
Uzmanlar, bireylerin sağlık durumları hakkında bilgi sahibi olması ve olası sağlık problemlerine karşı önlem alabilmesi amacıyla yılda bir defa sağlık taramasından geçmesi önermektedir. Bu süre 40 yaş ve üzeri kişilerde ise 6 ayda bir olarak kendini göstermektedir. Artan yaşa bağlı olarak bireylerde hastalık riskleri artmakta ve düzenli aralıklarla kontrol gereksinimini doğurmaktadır. Bunun yanı sıra 40 yaş üzerine sunulan paketlerde genel olarak kansere yönelik tetkikler de yer almaktadır.
Çocukluk döneminden itibaren uygulanabilen check-up işlemleri, yaşa ve genetik faktörlere bağlı olarak farklı aralıklarda uygulanabilmektedir. Bu noktada sağlık kontrollerinin hangi sıklıkla yapılacağı çoğu zaman kişilere özel durumlar neticesinde belirlenmektedir.
Modern tıbbın da desteklediği sağlık taraması işlemleri, kişilerin sağlık durumlarını düzenli olarak kontrol etmekte ve olası risklere karşı bir koruyucu önlem alabilme fırsatını sağlamaktadır. Nitekim yapılan tetkikler sonucunda alınan önlemler kişilerin sağlıklı bir yaşam sürmesinde ve yaşam kalitesinin arttırılmasında etkili olabilmektedir.
Check-Up Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?
Sağlık taraması yaptırılacak gün, sabah aç karınla numunelerin alınması gerekmektedir. İşlemler öncesinde yaklaşık olarak 8-12 saat boyunca su dahi tüketmemek oldukça önemlidir. Aç kalma süresi bazı nedenlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden, ekibimiz süreç içerisinde size dikkat etmeniz gereken noktaları açıklayacaktır. Fakat check-up öncesi süreçte dikkat edilmesi gereken noktalar genel olarak şu şekildedir:
- Hamilelik şüphesi bulunan ya da hamilelik sürecinden geçen bireyler bu durumu doktora bildirmelidir.
- Adet (mensturasyon) günlerinde yapılan bazı tahliller yanlış sonuç verebileceğinden bu süreç içerisinde herhangi bir işlem yaptırmak uygun değildir.
- Daha önce yapılmış test sonuçları vb. bilgiler varsa işlem günü bu belgeler beraberinde getirilmelidir.
- Sağlık taraması yaptırılmadan iki gün öncesinde brokoli ve kırmızı et gibi yiyecekler tüketilmemelidir. Bu besinler test sonuçlarında değişiklik meydana getirebilmektedir. Yine demir hapı gibi takviyeler kullanılıyor ise, işlemlerden iki gün öncesinde kesilmesi gerekmektedir.
- Gün içerisinde kullanılması gereken C vitaminlerinin günde 250mg’dan fazla kullanılmaması gerekmektedir.
Sağlık taraması yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise işlemlerden 24 saat öncesinde alkol tüketiminin olmamasıdır. Bu durum testlerden doğru sonuç alınabilmesi adına oldukça önemlidir.
Siz de sağlık taraması işlemlerinizi düzenli olarak yaptırmak ve sağlığınızı olası tehlikelere karşı korumak istiyorsanız bir check-up programız hakkında bilgi alabilirsiniz.
Check-up programları olası hastalık riskini tespit etmekte ve hastalık kötü bir duruma gelmeden gerekli tedavilerin yapılmasını amaçlamaktadır. Bu sayede kişilerin sağlığı korunarak yaşam kalitesi arttırılmaktadır.