Covid-19 virüsünün hayatımıza girmesiyle duymaya aşina olduğumuz PCR testi; Polymerase Chain Reaction kısaltması olup Polimeraz Zincir Reaksiyonu testi demektir. Devlet hastanelerinde, yetkilendirilmiş özel hastanelerde veya yine T.C Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş özel laboratuvarlarda yapılan bu test ile kişinin Covid-19 virüsü ile enfekte olup olmadığı araştırılır.
PCR Testi Nedir?
Yazı İçeriği
- 1 PCR Testi Nedir?
- 2 PCR Testi Nasıl Yapılır?
- 3 PCR Testi Nerede Yapılır?
- 4 PCR Testi Güvenli Bir Test Midir?
- 5 PCR Testini Laboratuvara Gelmeden Yaptırabilir Miyim?
- 6 Antikor Testi Nedir?
- 7 PCR Testi İle Antikor Testi Arasındaki Fark Nedir?
- 8 PCR Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?
- 9 PCR Testi Kimlere Yapılabilir?
- 10 PCR Testi Sonucu Ne Zaman Çıkar?
- 11 Sıkça Sorulan Sorular
- 11.1 PCR Testi öncesi herhangi bir hazırlık gerekir mi?
- 11.2 PCR Testi yapılırken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
- 11.3 PCR Testi esnasında acı hissedilir mi?
- 11.4 Bebeklerde PCR testi nasıl yapılır?
- 11.5 PCR Testi Pozitif Çıkarsa Ne Yapmak Gerekir?
- 11.6 PCR Testi Negatif Çıkarsa Ne Yapmak Gerekir?
- 11.7 PCR Testi mi antikor testi mi daha güvenilirdir?
PCR, tanı koyucu moleküler bir test yöntemidir. Günümüzde sıkça duyduğumuz Covid-19 virüsü dışında hepatit, HIV gibi pek çok virüs veya bakterinin vücuttaki varlığı uzun yıllardır bu test yöntemi ile tespit edilmektedir.
Covid 19 hastalığının teşhisinde başvurduğumuz PCR Testi ile koronavirüslere ait RNA’yı saptayabilmekteyiz. Testin sonucunda covid19 pozitif veya negatif teşhisi konulabilmektedir.
Uzun yıllardır tüm dünyada yalnızca koronavirüs değil diğer hastalıkların tespiti için de kullanılan PCR testi, vücut içinde var olan çok küçük miktarlarda dahi patojen organizmayı tespit edebilmesinden dolayı oldukça güvenilir bir testtir. Kısaca PCR yöntemi ile vücutta enfekte olunan virüsün varlığı test edilebilmektedir.
PCR testi coronavirüs tespitinin yanı sıra; babalık testi, adli tıp, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, Hepatit türevleri virüs, bakteri, parazit tespitleri, kanser ve prenatal tanı için kullanılmaktadır.
PCR Testi Nasıl Yapılır?
PCR testi, sürüntü örneği alınarak yapılır. Boğaz ya da burun sürüntüsü ile yapılabileceği gibi, öksürük sonrası gelen balgam örneği ile de yapılabilir.
Test için numunenin alınması oldukça hassas olup işlem mutlaka konu hakkında eğitimli laboratuvar uzmanı tarafından dikkatle uygulanmalıdır.
Hastalığın hangi aşamada olduğuna göre PCR testi uygulamada farklılıklar söz konusudur. Hastalığın başlangıç evresi için boğaz ya da burun sürüntüsü tercih edilirken ileri safhalarda havayollarından alınan örnekler tercih edilir. Alınan örnek, incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Aynı gün içinde sonuç çıkacaktır.
PCR Testi Nerede Yapılır?
PCR testi, Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş sağlık kurum ve kuruluşlarında yapılabilir.
Devlet hastanelerinde ücretsiz olarak PCR testi yapılmaktadır. Özel hastanelerde ve kuruluşlarda ise belli bir ücret karşılığında PCR testi yapılır.
Laboratuvarımız T.C Sağlık Bakanlığı tarafından PCR Testi yapılması hakkında yetkilendirilmiştir. Kurumumuz testinizi mutlaka yetkili laboratuvarlarda veya hastanelerde yaptırmanızı önermektedir.
PCR Testi Güvenli Bir Test Midir?
PCR testi hastanelerde ve donanımlı yetkilendirilmiş laboratuvarlarda uygun koşullarda alınan numune ile uzmanlar tarafından uygulandığında %100’e yakın doğru sonuç vermektedir. Güvenli bir testtir ve hastalıklara karşı hemen önlem alınmasında yarar sağlar.
Temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulmaya devam edilmelidir.
PCR Testini Laboratuvara Gelmeden Yaptırabilir Miyim?
PCR testi yaptırmak için laboratuvarımıza başvurabilirsiniz veya testlerinizi yapmak üzere gereken numuneyi almak için özel ekiplerimizle beraber evinize, ofisinize veya sizin belirleyeceğiniz herhangi bir lokasyona gelerek hizmet verebilmekteyiz .
Antikor Testi Nedir?
Vücudun virüse karşı yada aşı sonucu geliştirdiği antikorun incelendiği antikor testleri, kan numunesi ile yapılmaktadır. ECLİA yada Elisa gibi yöntemlerle yapılan antikor testleri de PCR testleri gibi güvenli, net sonuç veren testlerdir. Hızlı antikor testleri ise genellikle tarama amacıyla kullanılan kart testlerdir.
Antikor testleri de tıpkı PCR testleri gibi Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kurum ve kuruluşlarda yapılabilir. Tetra Tıp Laboratuvarı olarak kurumumuz antikor testi yapma konusunda Sağlık Bakanlığı tarafından onaylıdır.
PCR ve antikor testleri birlikte yaptırılabilir. Hassas değerlendirilmelerle incelenen örnek sonuçları kısa süre içinde size bildirilecektir.
Pek çok hastalığın tedavisinde erken tanı ve teşhisin önemi bilindiği için klinik belirtilere sahip kişilerin PCR ya da antikor testlerini yaptırmaları, iyileşme süreci için son derece büyük önem arz etmektedir.
Antikorlar, plazma trasplantasyonu ile diğer hasta bireyler için de bir umut kaynağıdır. Antikor gelişmiş hastalardan alınan antikorlar hasta kişilere transfer edildiğinde, tedavi başarısını ciddi oranda arttırmaktadır.
PCR Testi İle Antikor Testi Arasındaki Fark Nedir?
İki test arasındaki fark PCR testi ile virüsün varlığının saptanması mümkünken antikor testlerinde hasta virüsle karşılaştıktan belli bir süre sonra savunma sistemimizin virüse karşı ürettiği antikorlar ölçülmektedir.
Antikor testi, kişinin o esnada hasta olup olmadığını belirlemek için yeterli değildir. Ancak bireyin geçmiş zamanlarda hastalıkla tanışıp, vücudunun hastalığa karşı kazandığı bağışıklığı ifade eder. Antikor testlerinde IgG antikoru ve IgM antikoru sorgulanır. IgG antikoru hastalığa karşı edinilmiş bir bağışıklık olup olmadığını ifade eder. Öte yandan IgM antikoru yakın zamanda ya da örneğin alınması esnasında virüsle rastlantı olup olmadığını gösterir.
PCR Testi Ne Zaman Yaptırılmalı?
√ Covid-19 virüsünün belirtileri gözlendiğinde PCR testi yaptırılmalıdır. Bu belirtiler varyantlara, hastalığın evresine, bireyden bireye değişiklik göstermekle birlikte bazen hiçbir belirti de saptanmayabilir. Kişinin kendindeki değişimlerin farkında olması önemlidir. Bu belirtiler;
Ateş, kuru öksürük, kas ve eklem ağrıları, boğaz ağrısı, tat ve koku kaybı, ishal, soluk alıp vermede zorlanma şeklinde sıralanabilir.
Belirtiler hastalığın ilerleyen evrelerinde şiddetini arttırır ve nefes darlığı, göğüs ağrısı, extremitelerde harekette zorlanma gibi belirtiler de gözlenebilir. Bu belirtiler kişide saptandığında PCR testi yaptırmakta fayda vardır.
Ayrıca PCR Testi yapılabilecek diğer durumlar:
√ Spor müsabakaları öncesinde
√ Yurt dışına çıkış öncesinde
√ İşe giriş prosedürü kapsamında
√ İş yeri taramalarında
√ Ameliyat öncesi kontrollerde
√ Covid19’lu hasta ile temaslılık durumunda
PCR Testi Kimlere Yapılabilir?
PCR testi covid-19 şüphesi bulanan kişilere, covid-19 hastaları ile temaslı kişilere, uzmanların talebine göre kanser şüphesinde, DNA araştırılması istenen kişilere uygulanır.
PCR Testi Sonucu Ne Zaman Çıkar?
PCR test sonuçları E-nabız üzerinden sorgulanabilir. Laboratuvarımızda yapılan PCR test sonucunuzu 4 saat içinde alabilirsiniz. TC kimlik numarası ile e nabız üzerinden test sonuçları öğrenilebilmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular
PCR Testi öncesi herhangi bir hazırlık gerekir mi?
PCR testi öncesi herhangi bir hazırlık yapmaya gerek yoktur. Burundan ya da boğazdan alınan sürüntü örneği ile inceleme yapılacaktır. Dolayısıyla bunun için bir hazırlık gerekmemektedir.
PCR Testi yapılırken dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?
PCR testi doğru şekilde, doğru zamanda yapılmalıdır. PCR testi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli şey hijyendir. Alınan örneğin laboratuvara taşınma sürecinde saklama koşullarına uygun saklanması gerekir. Doğru zamanda test yapılırsa sonuç doğru çıkacaktır. PCR testi yapılırken tüm bu şartların sağlanmış olması gerekir.
PCR Testi esnasında acı hissedilir mi?
PCR testi acı verici bir test değildir. Genelde invaziv işlemlerde acı hissedilir. Yalnızca örnek çubuğunun ilerleyişi esnasında irrite bir his oluşabilir. Ancak acı hissedilmez.
Bebeklerde PCR testi nasıl yapılır?
Bebeklerde veya çocuklarda asemptomatik olarak da seyredebilen covid-19 virüsünün tespiti için PCR testi gerekir. Bebekler ve çocuklar, hastalık için taşıyıcı durumda olduklarından uzman gözleminde PCR testi, istem edilmesi halinde yapılması gerekir. Bebeklerde de yetişkinlerde olduğu gibi örnek çubuğu yardımıyla, burun ya da boğaz sürüntüsünün alınması şeklinde PCR testi yapılır.
PCR Testi Pozitif Çıkarsa Ne Yapmak Gerekir?
PCR testinin pozitif çıkması durumunda, kişinin coronavirüsle enfekte olduğu anlamı çıkar. Kişi sıkı takibe alınmalı ve temaslılar tespit edilmelidir.
Gerekli tedavi planı doktor tarafından belirlenir ve hemen uygulanır. Bu süreçte bireyin karantinaya alınması önemlidir. Sosyal mesafe, temizlik, hijyen, maske kurallarına özenle uyulması gerekir. Ortak temas alanlarına dokunurken dikkatli olmak, bu yüzeylerin temizliğini sık sık sağlamak son derece önemlidir. Dezenfeksiyon ve sterilizasyon çok iyi sağlanmalıdır.
PCR Testi Negatif Çıkarsa Ne Yapmak Gerekir?
PCR testinin negatif çıkması bireyin virüsle enfekte olmadığını gösterir. Negatif sonuç alınmasına rağmen hastada klinik belirtiler gözlenmeye devam ediliyorsa testin tekrar edilmesi gerekebilir. Belirleyici diğer tanı yöntemleriyle sonuç desteklenmelidir.
PCR Testi mi antikor testi mi daha güvenilirdir?
PCR testi de antikor testi de güvenilir testlerdir. Kesine yakın sonuç vermektedir. İki test de aynı anda yapılabilir. Sonuçlara göre;
Antikor testi pozitif ise temas veya aşılanma sonucu vücudunuzda koruyucu antikor gelişmiş,
Antikor testi negatif ise virüs bulaşmamış veya virüs bulaşmış ancak antikor gelişmemiş demektir.
Bu ölçeklerle değerlendirilen antikor testi de PCR testi gibi güvenilir bir testtir.
Bu makale tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Sağlıklı yaşam rutininizde herhangi bir değişiklik yapmadan önce lütfen doktorunuzla görüşün.