Diğer İsimleri: TP, Albumin/Globulin Oranı.
Resmi ismi: Total Protein, Albumin/Globulin Oranı.
Bir Bakışta Total Protein ve A/G Oranı
Yazı İçeriği
- 1 Bir Bakışta Total Protein ve A/G Oranı
- 2 Bu Testi Niçin Yaptıracaksınız?
- 3 Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız?
- 4 Bu Test İçin Gerekli Numune Nedir?
- 5 Bu Test İçin Hazırlık Gerekiyor Mu?
- 6 Total Protein ve A/G Oranında Ne Test Edilir?
- 7 Test İçin Numune Toplama Nasıl Yapılır?
- 8 Total Protein ve A/G Oranında Numune Kalitesini Yükseltmek İçin Herhangi Bir Hazırlık Yapılması Gerekir Mi?
- 9 Sıkça Sorulan Sorular
- 10 Nasıl kullanılmaktadır?
- 11 Ne zaman talep edilir?
- 12 Test sonuçlarının anlamı nedir?
- 13 Öğrenmem gereken başka detay var mı?
- 14 Eğer yüksek proteinli bir diyet uygularsam total protein düzeyimde artış olabilir mi?
Bu Testi Niçin Yaptıracaksınız?
Total Protein ve A/G Oranı testi, beslenme durumunuzun belirlenmesi için yapılır. Belirli bazı karaciğer ve böbrek hastalıklarının ve daha başka hastalıkların taranmasında Total Protein ve A/G Oranı testi kullanılır.
Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız?
Total Protein ve A/G Oranı testi, açıklanamayan kilo kayıpları, yorgunluk durumları ya da doktorunuzun karaciğerlerinizde, böbreğinizde bazı belirtiler olduğunu düşünmesi halinde yapılır. İlgili belirtilere göre doktorunuz bu testi, isteyebilir.
Bu Test İçin Gerekli Numune Nedir?
Total Protein ve A/G Oranı testi için koldaki bir damardan alınan kan örneği ya da yenidoğanlarda topuk kanı kullanılır.
Bu Test İçin Hazırlık Gerekiyor Mu?
Hayır. Bu test için hastanın herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur.
Total Protein ve A/G Oranında Ne Test Edilir?
Doku ve hücrelerin yapı taşları proteinlerdir. Vücudun büyümesinde, gelişmesinde ve sağlıklı olmasında proteinlerin büyük önemi vardır.
Birçok organın yapısında mevcutturlar. Enzimler ve hormonların yapısına katılarak vücut fonksiyonlarının kontrolünden de sorumludurlar.
Total Protein ve A/G Oranı testi ile kanınızın plazma kısmında yer alan çeşitli proteinlerin miktarını ölçmede kullanılır.
Kanda iki çeşit protein yer alır. Bunlar globülinler ve albuminlerdir. Albumin, kandaki pek çok küçük molekülün taşınmasından sorumludur.
Fakat albuminin asıl görevi, damarlardaki sıvının damar dışına kaçışını engellemektir. Glübin proteinleri içerisinde antikorlar, enzimler ve beş yüzden fazla değişik protein yer alır.
Globülin ve albumin oranı A/G oranı total protein ve albuminin direkt ölçümleri ile tespit edilir. Göreceli olarak albumin ve globülinin ne kadar miktarda olduğu gösterilir.
Test İçin Numune Toplama Nasıl Yapılır?
Total Protein ve A/G Oranı testi için kolunuzdaki bir venden alınan kan örneği ya da parmak ucundan ya da topuktan alınan kan örneği kullanılır.
Yetişkinlerde ve çocuklarda parmak ucundan kan örneği alınırken yenidoğanlarda topuktan alınan kan örneği kullanılır.
Total Protein ve A/G Oranında Numune Kalitesini Yükseltmek İçin Herhangi Bir Hazırlık Yapılması Gerekir Mi?
Hayır. Söz konusu test için herhangi bir hazırlık yapamaya gerek yoktur.
Sıkça Sorulan Sorular
Nasıl kullanılmaktadır?
Total Protein ve A/G Oranı testi ölçüm sonucu böbrek hastalığı, beslenme durumu, karaciğer hastalığı ve daha pek çok farklı durum konusunda fikir verir.
Bazen rutin testler sırasında hastalık belirtielri daha oluşmamışsa dahi hastalığın teşhisi yapılabilir.
Total protein düzeyleri anormal seviyede ise hangi protein grubunda anormallik olduğunu tespit etmek için daha ileri testler de yapılabilir. Bu sayede daha spesifik tanılar konulabilir.
Ne zaman talep edilir?
Total Protein ve A/G Oranı testi KMP (Kapsamlı Metabolik Panel) testinin bir parametresi olarak rutin sağlık taramalarında istenmektedir.
Total Protein testi, kilo kaybı gibi beslenme durumunuzu ilgilendiren bir şikâyetiniz varsa talep edilir.
Böbrek hastalıklarını ya da karaciğer hastalıklarını düşündüren semptomların varlığında ya da dokularda ödem (sıvı göllenmesi) gibi semptomların varlığında da diğer başka testlerle birlikte talep edilebilir.
Test sonuçlarının anlamı nedir?
Total Protein ve A/G Oranı testinin sonucu, doktorunuzu genel beslenme durumunuz, karaciğer, böbrek gibi majör organlarınızın durumu ile ilgili genel bilgiler vermektedir.
Eğer test sonuçları anormal olursa protein seviyesini düşüren hastalığın teşhisi için genellikle ileri tetkikler talep edilir.
Düşük Total Protein ve A/G Oranı böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı varlığına ya da proteinlerin sindirim ya da emilim bozukluğuna yol açabilen bir hastalığın varlığını işaret edebilmektedir.
Düşük seviyelerde olursa inflamatuar bağırsak hastalığı (İBH), çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuna sebebiyet verip malnutrisyona sebep olan hastalıklara da işaret edebilir.
Yüksek Total Protein ve A/G Oranı HİV ya da viral hepatitler gibi kronik enfeksiyonlarda ya da kronik inflomasyonlarda ortaya çıkabilir. Multiple myeloma gibi kemik iliği hastalıklarında da Total Protein ve A/G Oranı yüksek seviyelerde çıkabilir.
Kimi laboratuvarlar albumin ve globülin oranını (A/G oranını) rapor olarak sunarlar. Normalde albumin globüline nazara biraz daha fazla olur ve verilen A/G oranı da 1’in biraz üzerindedir. Hastalıklarda da A/G oranı değişiklik gösterir.
Doktorunuza protein düzeyindeki bu değişiklikler hastalık hakkında ipucu sağlar. A/G oranının düşmesi otoimmün ya da multiple myelom gibi globülinlerin aşırı yapımını veya siroz gibi albumin yapımının azaldığını gösterir.
Ya da dolaşımdan sadece albumin kaybının olduğu, nefrotik sendrom gibi durumlara işaret eder.
Albuminin düşük olması veya albumin azlığı durumunda rastlanan bazı belirtiler vardır. Ateş, kaşıntı, karın ağrısı, yorgunluk ve halsizlik hali, bulantı ve kusma, vücudun çeşitli bölgelerinde gelişen ödem, gelişen morluklar, aniden kilo verme, idrar ve dışkılama renginde değişiklik en sık karşılaşılan belirtilerdendir.
A/G oranının yüksek olması immünglobulinlerin bazı genetik hastalıklar ya da lösemiler gibi az miktarda üretimini göstermektedir. Bu kapsamda tanıyı daha doğru koyabilmek adına karaciğer fonksiyon testleri, albumin ve serum protein elektroforezi gibi daha spesifik testler de talep edilebilir.
Öğrenmem gereken başka detay var mı?
Eğer kan alımı sırasında turnike uzun süre uygulanırsa total protein düzeylerinin olduğundan daha yüksek çıkması ile karşılaşılabilir. Bu da Total Protein ve A/G Oranı Testinin sonucunun yanlışlıkla yükselmiş bulunmasına yol açacaktır.
Diğer taraftan bazı ilaçlar protein düzeyini düşürebilir. Bunlar arasında östrojenler ve doğum kontrol hapları gösterilebilir.
Eğer yüksek proteinli bir diyet uygularsam total protein düzeyimde artış olabilir mi?
Hayır. Protein alımınızda artış olması Total Protein ve A/G Oranı test sonucunuzu arttırmaz.