Bir şey mi arıyorsunuz?

Diyabetin Oluşturabileceği Komplikasyonlar Nelerdir?

diabet komplikasyonları

Diyabet yetersiz insülin hormonu seviyesi veya İnsülin reseptöründeki tahribat sonucu oluşan problemler sonucu kandaki şekerin hücrelere geçişinin gerçekleşememesi ve kanda hiperglisemi oluşması durumudur.

0216 411 99 77  .

Uzun süredir diyabet hastası olan bireylerde komplikasyonlar yavaş yavaş gelişir.

Kandaki şeker bir kez yeterli konsantrasyona ulaşınca vücutta gerçekten çok büyük organ hasarlarına neden olabilir ve hatta hayati tehlike yaratabilir.

Ayrıca hücreleriniz glikoz olmadan işlevini sürdüremez.

Diyabet, yaşam boyu süren, dikkatli kontrol gerektiren kronik bir hastalıktır.

Gerektiği gibi kontrol edilmezse, kardiyovasküler hastalıklar (kalp damar hastalıkları), böbrek yetmezliği, körlük, sinir hasarı ve diyabetik ayak gibi çeşitli sorunlara yol açabilir.

Bu yüzden bu sorunların olmasını , kanınızda gereğinden fazla şekerin bulunmasını ve vücudunuza zarar vermesini istemezsiniz.

Erken tanı ve düzenli laboratuvar tetkikleri bu sebeple çok önemli olabilir. Uzun süredir diyabet hastası olan bireylerin organlarında pek çok komplikasyon gözlenebilir.

Yapabileceğiniz en uygun davranış Kan şekerinizin kontrolünü sağlamaktır. Kan şekeri düzensizliğinin takibi ve önlenmesi komplikasyonlarınızı hafifletecek hatta önleyecektir.

                                      DİYABET KOMPLİKASYONLARI KONTROL PAKETİMİZ
Açlık kan şekeri
HbA1c  3 aylık ortalama kan şeker seviyesi hakkında bilgi veren test
Üre, kreatinin, ürik asit, Tam idrar ve Mikroalbuminüri Böbrek fonksiyon testleri
Kan yağ paneli ve hassas CRP Kalp ve damar sağlığı kontrol testleri
Homosistein Damar sağlığı ve inme riski göstergesi

Diyabet hastalarımızın bu testleri yaptırmalarında son derece sağlıklı yaşamları için önemlidir.
Bu testlerin zamanlaması ile ilgili olarak diyabet hastalarımız, dahiliye uzmanlarının ve laboratuvarımızın uzmanlarının önerilerini alabilirler.

Bunun dışında yılda bir kez göz, kardiyoloji ve nöroloji doktorlarının kontrol muayenelerini yaptırılması önerilir..

Olası Komplikasyonlar Şunlardır:

Kardiyovasküler hastalıklar

Kontrolsüz diyabet kalp krizi, inme ve arterlerin daralması (ateroskleroz) gibi hastalıkların olması ihtimalini arttırabilir.

Nöropati (Sinir hasarı)

Kandaki yüksek şeker, özellikle bacaklarınızda, sinirlerinizi besleyen küçük kan damarlarının (kılcal damarların) duvarlarını zarar verir.

Genellikle ayak parmakları veya parmak uçlarında tahribat başlar ve yavaş yavaş yukarı yayılır. Karıncalanma, uyuşma, yanma veya ağrıya neden olabilir. Tedavi edilmezse, etkilenen uzuvlarda his kaybı görülür.

Sindirim sistemi ile ilgili sinirlerin hasarında ise bulantı, kusma, ishal veya kabızlık ile ilgili sorunlar görülebilir.
Erkekler için, erektil disfonksiyona yol açabilir.

Nefropati (Böbrek hasarı)

Diyabet böbreklere ve hassas atık filtreleme sistemine zarar verebilir. Uzun süreli kontrolsüz şeker yüksekliği daha ciddi böbrek hasarına hatta böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu durumda diyaliz veya böbrek nakli gerekebilir.
Düzenli kontrollerle ,şekerinizi kontrol altında tutarak hasarın bu derece artmasını önleyebilirsiniz.

Retinopati (Göz hasarı)

Diyabet retinanın kan damarlarına zarar verebilir tıpta bu duruma diyabetik retinopati denilmektedir. Bu durum potansiyel körlüğe yol açabilir. Diyabet ayrıca katarakt ve glokom gibi diğer ciddi görme hastalıklarının riskini de artırır.

Diyabetik Ayak (Ayak hasarı)

Ayaklarda sinir hasarı veya ayaklara kötü kan akımı çeşitli ayak komplikasyonları riskini artırır. Zamanında tedavi edilmezse, kesikler ve yaralar genellikle ciddi enfeksiyonlar geliştirebilir. Bu enfeksiyonlar sonuç olarak ayak veya bacak ampütasyonuna sebep olabilir.

Cilt hastalıkları

Diyabet, bakteriyel ve mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere cilt sorunlarına daha duyarlı hale getirebilir.

İşitme bozukluğu

İşitme sorunları diyabetli kişilerde daha sık görülür.

Alzheimer hastalığı

Tip 2 diyabet demans riskini artırabilir, Alzheimer hastalığı gibi. Kan şekeri kontrolü ne kadar kötü olursa, risk o kadar büyük olur.

Depresyon

Depresyon belirtileri tip 1 ve tip 2 diyabetli kişilerde yaygındır. Sağlıklı diyabet yönetimi ve diyabete olan farkındalığın arttırılması ile diyabetin olası psikolojik komplikasyonalarının azaltılabilmesi hedeflenmektedir. Bu sebeple her yıl 14 Kasım da tüm dünyada Diyabet Günü olarak kutlanır .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın