Angina Pektoris, göğüs ağrısı olarak kendini göstermektedir. Kalbin yeteri kadar kan ve oksijen alamaması durumunda göğüs ağrısı oluşur.
Daha hızlı bilgi almak için uzmanımızla iletişime geçin 0216 411 99 77 .
Oluşan bu göğüs ağrısı ise Angina Pektoris olarak bilinmektedir. Angina Pektoris hastalığı genellikle koroner arter hastalığında atardamarların daralmasıyla bağlantılıdır.
Atardamarlarda (arterlerde) oluşan bu daralma ateroskleroza bağlı olarak gerçekleşmektedir.
Angina Pektoris hastalarında kalp, günlük aktiviteler için yani günlük çalışma düzeni için yeteri kadar kan almaktadır.
Fakat duygusal değişiklik, ortam ısısında yaşanan değişiklik, egzersiz gibi etkenlere bağlı olarak oksijen artmasında yeterli yanıtı veremeyebilir.
Angina Pektoris belirtileri kendini göstermeye başladıktan sonra hasta dinlenmeye geçmelidir.
Dinlenme esnasında veya dinlenme sonrasında bu belirtiler kaybolacağı gibi etkisini sürdürmeye devam edebilir. Angina Pektoris hastalarında görülen belirtiler genellikle şu şekildedir;
- Göğüs ağrısı
- Göğüste baskı hissetme
- Sol omuzda ağrı
- Sol omuz, sırt, kol ve çene kısmında ağrı
Genellikle oluşan belirtiler yukarıda yer aldığı gibidir. Angina Pektoris hastalarında bu durumu tespit etmek bazı zamanlar pek kolay olmamaktadır.
Yaşlılarda rahatsızlığın tespiti gençlere oranla daha zordur. Yaşlılarda genellikle yemek sonrası şişkinlik, ağrı olabilir. Belirli bir yaşın üstündeki bireylerin ağrıları zaman zaman devam eder. Bu nedenle belirtiler üzerinde hasta tespiti yapmak güvenilir değildir.
Angina Pektoris hastalarında genellikle ağrı atakları görülür. Hastalarda oluşan belirtiler farklılık göstermektedir. Hastaların ağrı ataklarının sıklığı ve derecesi de değişmektedir.
Hastalarda Angina Pektoris ilerledikçe atakların sıklığı ve derecesi de artış gösterecektir. Angina Pektoris üç farklı şekilde görülmektedir. Bunlar;
- Stabil Angina (kararlı)
- Anstabil Angina (kararsız)
- Değişken Angina (prinzmetal angina)
Başlıca 3 tip Angina Pektoris bulunmaktadır. Bunların arasında öncelikle Stabil Angina gelir. stabil Angina, egzersiz zamanında ve stresli dönemlerde kendini göstermektedir.
Bu tip Angina Pektoris hastalarında oluşan göğüs ağrısı dinlenme sonrasında geçer. Bu tip hastalar yıllarca hayatına normal bir şekilde devam edebilir.
Fakat bu hastaların küçük bir kısmında Stabil Angina zamanla ilerleyerek Anstabil Angina olarak görülmektedir.
Anstabil Angina, göğüs ağrısı atakları halinde görülmektedir. Dinlenmeyle geçmez. Aksine, dinlenme sırasında sıklıkla hissedilmektedir.
Anstabil Angina hastalarında ağrı şiddetli ve uzun süreli olarak görülür. Değişken Angina ise daha çok geceleri oluşmaktadır.
Değişken Angina nedeni ise koroner atardamarların spazmıdır. Çok düşük sıklıkla görülse de kalp kapağı hastalığında ve yüksek tansiyon hastalarında Prinzmetal Angina görülmektedir.
Angina Pektoris Testleri
Angina Pektoris için yapılan testin amacı göğüs ağrısının nedenini tespit etmektir. Normal göğüs ağrısı şikayeti olan hastalarla kalp krizinden kaynaklı göğüs ağrısı şikayeti olan hastalar uygulanan testle tespit edilir.
Göğüs ağrısı şikayeti ve diğer belirtilerle hekime başvuran hastalar bazı testlerden geçmektedir. Yapılan testlerle ağrının neden kaynaklı olduğu ve ağrının derecesi tespit edilmektedir.
Kalp krizi hastalarında oluşan hasarı en aza indirmek için testin kısa sürede sonuç vermesi önemlidir. Angina Pektoris için istenilen laboratuvar testleri:
- Troponin
- CK – MB
- Miyoglobin
Troponin, en çok uygulanan testlerden biridir. Kalp hasar gördükten sonra birkaç saat içerisinde troponin değerleri yükselmektedir. Değerler iki hafta kadar yüksek kalır.
Troponin değeri yüksekse kalp krizine bağlı olarak ağrı olduğu tespit edilir. CK – MB değeri ise kalp kası hasar gördüğü zaman yüksek çıkmaktadır. Miyoglobin, Kalp kasında veya iskelet kasında oluşan hasar sonrası salınan bir tür proteindir.
Eğer kalp kasında hasar varsa miyoglobin değerleri yüksek çıkar. Tüm bu değerlerle birlikte BNP değerleri de dikkate alınmaktadır.
BNP, kalp yetmezliğine bağlı olarak salınmaktadır. Angina Pektoris belirtileriyle hekime başvuran hastalar için testlerden biri ya da birkaçı istenir. Testler sonucunda 12 saatle 16 saatte bir olarak yeniden test uygulanmaktadır. Duruma göre 1 veya 2 test tekrar edilir.
Uygulanan testin sonuçları normal değerler aralığındaysa hastanın ağrılarının kalp krizine bağlı olarak gerçekleşmediği tespit edilmektedir.
Bazı durumlarda ise genel kapsamlı tarama testleri uygulanmaktadır.
Angina Pektoris için hastalara bazı testler uygulanmaktadır. Uygulanan laboratuvar testleriyle birlikte bazı tetkikler de yapılmaktadır. Göğüs ağrısı ve diğer belirtileri değerlendirmek için yapılan tetkikler:
- Yaş değerlendirmesi
- Koroner arter hastalığı, diyabet, sigara kullanımı gibi etkenlerin değerlendirilmesi
- EKG
- Sürekli EKG
Yukarıda yer alan değerlendirmeler sonucunda hasta için yeni tetkikler veya testler istenilebilir. Bunlar;
- Egzersiz testi
- Göğüs filmi
- Ekokardiyografi
- Koroner Anjiyografi
Angina Pektoris Tedavi Süreci
Angina Pektoris hastalarda tanı konulduktan sonra hastalar için farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Yaşam tarzında yapılan değişiklikler, çeşitli ilaç tedavileri ve gerekli durumlarda uygulanan cerrahi işlemler tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Hastaya uygulanan tedavi yöntemi sayesinde ağrı ataklarının sıklığı ve derecesi düşürülür.
Yaşam tarzında yapılan değişiklikler içerisinde alkol ve sigara kullanımını bırakma, yüksek kan basıncı kontrolü, hafif egzersiz uygulaması gibi değişiklikler bulunmaktadır.
Hasta için tedavi sürecinin nasıl geçeceği hastanın sağlık durumuna göre belirlenmekte, ilerlemektedir.