Diğer İsimleri: CA 125 Tümör Belirteci.
Resmi ismi: Kanser Antijeni 125.
Daha hızlı bilgi almak için uzmanımızla iletişime geçin 0216 411 99 77 .
Bir Bakışta CA-125
Yazı İçeriği
- 1 Bir Bakışta CA-125
- 2 Bu Testi Niçin Yaptıracaksınız?
- 3 Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız?
- 4 Bu Test İçin Gerekli Numune Nedir?
- 5 Bu Test İçin Hazırlık Gerekiyor Mu?
- 6 CA-125’te Ne Test Edilir?
- 7 Test İçin Numune Toplama Nasıl Yapılır?
- 8 CA-125’te Numune Kalitesini Yükseltmek İçin Herhangi Bir Hazırlık Yapılması Gerekir Mi?
- 9 Nasıl kullanılmaktadır?
- 10 Ne zaman talep edilir?
- 11 Test sonuçlarının anlamı nedir?
- 12 Öğrenmem gereken başka detay var mı?
- 13 Her yumurtalık kanserinde CA-125 düzeyi artar mı?
- 14 CA-125 düzeyim yüksek. Acaba kanser miyim?
- 15 Yumurtalık kanseri ailevi midir?
- 16 Yumurtalık kanserinin risk faktörleri nelerdir?
Bu Testi Niçin Yaptıracaksınız?
CA-125 testi, yumurtalık kanserinin tedavisinin takibini ve nükslerini tespit edebilmek için yaptırılır.
Bu Testi Ne Zaman Yaptıracaksınız?
CA-125 testi, yumurtalık kanseri tedavisine başlamadan önce yaptırılır. Yine yumurtalık kanseri gelişme riski yüksek kişilerde tedavi sırasında ve sonrasında ara ara CA-125 testi istenir.
Bu Test İçin Gerekli Numune Nedir?
CA-125 testi için bir kol damarından alınan kan numunesi kullanılmaktadır.
Bu Test İçin Hazırlık Gerekiyor Mu?
Hayır. CA-125 testi için hastanın herhangi bir hazırlık yapmasına gerek yoktur.
CA-125’te Ne Test Edilir?
CA-125 (kanser antijeni 125) testi ile kandaki CA-125 miktarı ölçülür. CA-125, yumurtalık kanseri hücrelerinin hepsinde bulunmasa da çoğunun yüzeyinde yer alan bir protein çeşididir. Yumurtalık kanseri olan kadın hastanın kanında anlamlı derecede ve yüksek düzeyde CA-125 yer alabilir.
Vücuttaki normal dokularda az miktarda CA-125 üretilebildiği gibi başka bazı kanserler de CA-125 üretilebilir. Gebelik, adet görme, pelvisin iltihaplı hastalığı gibi bazı kanser dışı durumlarda kan düzeylerinde orta derecede yükselme görülebilir.
Test İçin Numune Toplama Nasıl Yapılır?
CA-125 için bir kol damarından iğneyle alınan kan numune olarak kullanılır.
CA-125’te Numune Kalitesini Yükseltmek İçin Herhangi Bir Hazırlık Yapılması Gerekir Mi?
Hayır. Söz konusu test için herhangi bir hazırlık yapamaya gerek yoktur.
Nasıl kullanılmaktadır?
Birincil olarak CA-125 testi, yumurtalık kanseri tedavisinin takibinde kullanılır. Tedavi bittikten sonra kanserin yeniden nüksedip etmediğini belirlemek için CA-125 testinden yardım alınır. Düzeylerin düştüğünü ya da yükseldiğini gösteren bir dizi CA-125 testi, tek bir teste nazaran ekseriyetle daha kullanışlı kabul edilir.
CA-125 testi kimi zaman soygeçmişinde yumurtalık kanseri olmasına karşın henüz hastalığa yakalanmamış yüksek riskli kadınların test edilerek izlenmesinde de tercih edilebilmektedir.
Özgün bir test değildir. Bu yüzden yumurtalık kanseri taraması için bu test kullanılmaz. Normal âdet kanaması esnasında, endometriyoz, gebelik ve pelvisin iltihaplı hastalığı tarzı rahatsızlıklarda da CA-125 kan düzeylerinde yükselme olabilmektedir.
Ne zaman talep edilir?
CA-125 testi farklı zamanlarda talep edilebilir. Kadın hastada yumurtalık kanseri tedavisine başlanmadan önce, ilerdeki ölçümlerle karşılaştırma yapılabilmesi için doktorunuz CA-125 testi talep edebilir. Yine tedavi sırasında tedaviye yanıt verilip verilmediğini test etme amacıyla da belli aralıklarla CA-125 talep edilir. Tedavi tamamlandıktan sonra yine belli aralıklarla CA-125 ölçümü yapılabilir. CA-125 düzeyindeki artış, kanserin yeniden nüksettiği manasına gelebilir.
Test sonuçlarının anlamı nedir?
Tedavi sırasında yapılan CA-125 testlerinde CA-125 düzeyinin düşmüş olması genellikle kanserin tedaviye yanıt verdiği anlamına gelir. CA-125 düzeyi aynı düzeyde kalır ya da yükselirse kanser tedaviye yanıt vermiyor olabilir.
Tedavi tamamlandıktan bir süre sonra yapılan CA-125 düzeyinin yükselmesi kanserin yeniden nüksettiği manasına gelebilir. Yumurtalık kanseri tanısı konan bir kadın hastanın kontrol edilen CA-125 düzeyi normal ise yumurtalık kanserinin CA-125 üretemeyebileceğinin işareti olabilir. Bu da hastalık seyrinin iyi bir belirteci olmayabilir. Ya da bu olguda yumurtalık kanserini takipte yararlı olması mümkün olmayabilir.
Öğrenmem gereken başka detay var mı?
Adet dönemi, gebelik, pelvisin iltihaplı hastalığı ve endometriyoz gibi pek çok normal ya da iyi huylu klinik durumda CA-125 düzeyleri artabilir. Bu yüzden toplum genelinde tarama testi olarak önerilen ve kullanışlı bir test olarak kabul edilmemektedir.
Her yumurtalık kanserinde CA-125 düzeyi artar mı?
Hayır yükselmez. Yumurtalık kanserlerinin tamamında CA-125 düzeyi artar diye bir kıstas yoktur. Araştırmalara göre yumurtalık kanseri olan kadınların yüzde 80’inde CA-125 düzeyi yükselmektedir.
CA-125 düzeyim yüksek. Acaba kanser miyim?
Kesin olarak böyle bir sonuca varmak mümkün değildir. Birkaç başka hastalıkta da CA-125 düzeyinde yükselme olabilmektedir. Bu da CA-125’in sadece yumurtalık kanserine özgü olmadığı anlamına gelmektedir. Normal şartlarda gebeliğin erken döneminde ve adet sırasında da CA-125 düzeyi yükselebilmektedir. Yine endometriyoz, pelvisin iltihaplı hastalığı, kimi zaman da karaciğer sirozu ve hepatitte de CA-125 yükselebilmektedir.
Yumurtalık kanseri ailevi midir?
Yumurtalık kanserinde aile öyküsü bir risk unsurudur. Eğer yakın akrabalarınızda yumurtalık kanseri varsa diğer kişilere göre daha yüksek bir risk altındasınız manasına gelir. Bu yüzden doktorunuzun soygeçmişinizden haberdar olduğundan emin olmanız gerekir.
Yumurtalık kanserinin risk faktörleri nelerdir?
Yukarda belirttiğimiz gibi aile öyküsü bir risk faktörüdür. Bunun dışında yaşlanma ve hormon tedavisi de yumurtalık kanserinin risk faktörleri arasında yer alır. Herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir; fakat 50-60 yaş arasındaki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır.
Ayrıca östrojen hormonu replasman tedavisi uzun sürdü ve yüksek dozlarda kullanıldı ise riski arttırır. Adetin başladığı ve bittiği yaş da riski arttırır. 12 yaşından önce adet görmeye başladıysanız ya da 52 yaşından sonra menopoza girdi iseniz ya da her ikisi de varsa yumurtalık kanseri riskiniz yükselebilir.
Hiç hamile kalmama, doğurganlık tedavisi, sigara kullanımı, rahim için cihaz kullanımı, polikistik over sendromu gibi nedenler de kadınlarda yumurtalık kanseri riskini arttırmaktadır. Eğer genetik bir yatkınlığınız varsa, doktorunuz hastalığınızı taramak için düzenli kan testleri ve pelvis görüntüleme önerebilir. Bu sayede hastalığın erken teşhisi ve tedavi yolları üzerinde yol alınabilir.