Bir şey mi arıyorsunuz?

Kadın Sağlığının Kadın Psikolojisi Üzerine Etkileri

Kadın Sağlığı ve psikoloji

Psikolojik olarak sağlıklılık Freud tarafından sevebilme ve çalışabilme yetisi olarak tanımlanmıştır. Söz konusu kadın sağlığı olduğunda psikolojik olarak sağlam olabilmek için önce beden sağlığına önem verilmelidir.

Bazen sadece psikolojik sanılan sorunların ardında, bedensel problemler yatabilmektedir. Ortada bir bataklık var ve sorun sineklerse; çözüm sinekleri kovalamak değil, o bataklığı kurutmaktır yani problemin ana kaynağı yok edilmedikçe çözüme kavuşmak mümkün olmayacaktır. Bu sebeple psikolojik olarak kendini kötü hisseden bir kadının -özellikle de gebelik, gebelik sonrası dönem, menopoz, menopoz sonrası dönem gibi süreçlerde- öncelikle vücuduna kulak vermesi ve belirli periyodlarla kontrol amaçlı tahliller yaptırması hem bedensel hem ruhsal sağlığı için gereklidir.

Agresiflik, hassasiyet, depresif ruh hali, çökkünlük gibi bir ruh hali içerisindeyseniz bunun asıl nedeni birilerine kızgın ya da kırgın olmanız olmayabilir. Tiroitlerinizdeki bozukluk da yine bu semptomları göstermenize neden olabilir. Ya da çok halsiz, bayılacak gibi hissediyorsunuzdur. Uyku problemleriniz vardır ve el, ayaklarda uyuşma hissediyorsunuzdur. Bu da vücudun kansızlığa vermiş olduğu bir tepki olabilir. Kişiliğinizde elinizde olmadan meydana gelen değişimler fark ediyorsanız belki de bunun sebebi yüksek şeker olabilir.

Gebelikte Sağlık ve Psikolojik Etkileri

Yazı İçeriği

Özellikle de gebelik döneminde kadınların hormonları tabiri caizse tepetaklak oluverir. Duygusal hassasiyeti artmış bir gebe bazen olmadık şeylere kırılıp, üzülebilir. Bebeği en derinden etkileyen bir dönem olan gebelikte vücuttaki maddelerin yeterli seviyede olması hem annenin hem de bebeğin bağışıklık sistemi için vazgeçilmez unsurdur. Anneye kordonla bağlı olan bir bebek dışardan beslenemez. Annesi ne yerse bebeğe yol, su ve elektrik olarak geri döner. Bu sebepledir ki bir anne ne yediğine iki kat düşünerek karar vermeli ve dengeli beslenmelidir. Özellikle B12 vitamini bebeklerin sinir hücrelerinin gelişimi için önem taşımaktadır. Eğer anne bu vitamini alamazsa bebek de B12 eksik olarak dünyaya gelir ve bilişsel gelişimi olması gerektiği gibi ilerlemeyebilir. Her ne kadar anne sütü birçok açıdan zengin olsa da içerisinde B12 eksikliğini giderecek kadar vitamin yoktur. Ayrıca B12 eksikliğinde unutkanlık ve hafıza kayıpları da görülmektedir.

Kadınlarda Bedensel Hastalıklar ve Psikolojik Etkileri

Bedensel hastalıklar psikolojik olarak kadının sağlığını etkiler. Bu hastalıklardan bazıları:

√ Şeker

√ Tiroit Bozukluğu

√ Kansızlık

√ Böbrek Yetmezliği

√ Obezite

Kadınlarda Şeker Hastalığı ve Psikolojik Etkileri

Şeker hastalığı ile kadının psikolojik sağlığı arasında büyük bir etkileşim vardır. Stres ve depresyon şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bazen çevremizde bazı insanların tutarsız davranışlar sergilediğine şahit olmuşuzdur. O insanları yargılamadan önce şeker hastası olup olmadığına dikkat etmekte fayda var çünkü şeker hastalığı kişiliği bile değiştirebilmektedir.

Şeker hastalığı stres, depresyon, kişilik değişimi gibi sonuçlarının yanında daha ağır psikolojik sonuçlarla da kendini gösterebilir. Bazı hastalarda psikoz gibi, duygulanım bozuklukları gibi sonuçlara da neden olmaktadır.

Kadınlarda Tiroit Hastalığı ve Psikolojik Etkileri

Zaman zaman agresif davranan birinin tiroitleri bozuk olabilir. “Önceden şeker gibi biriydi.” dediğiniz tanıdığınız agresifleşmiş ve asabi davranıyorsa, karakterinin değiştiğine karar vermeden önce tiroit testlerini yaptırmakta fayda var. Belki bu kişi bir yakınınız değil sizsiniz. Başkalarından sürekli olarak çok değiştin lafını duyuyorsanız kendinizi suçlamayı bırakmanızda ve öncelikle şekerinize ve tiroitlerinize baktırmanızda fayda var.

Kadınlarda Kansızlık ve Psikolojik Etkileri

Bazen çok iş yapar yoruluruz. Uykumuz gelir. Ancak bazılarımız azıcık iş yapar ve sanki dünyanın yükünü taşımış gibi yorgunluk bastırır. Bu gibi durumlara kansızlık neden olabilir. Kansızlık sadece halsizliğe ve yorgunluğa değil ayrıca depresif ruh haline de neden olabilmektedir. Ayrıca kansızlıkta baş dönmeleri ve ellerde, ayaklarda soğukluk oluşabilir.

Kadınlarda Böbrek Yetmezliği ve Psikolojik Etkileri

Kadınların psikolojilerini etkileyen bir diğer hastalık böbrek yetmezliğidir. Özellikle diyalize bağımlı olarak hayatlarını devam ettirmek zorunda kalan kadınlarda depresif ruh hali ile özsaygı ve özgüvende düşüş, umutsuzluk gibi psikolojik etkiler görülebilmektedir. Böbrek yetmezliğine karşı alınabilecek en etkili önlem böbreklerdeki sorunun en erken şekilde tespit edilmesidir. Bunun için de çeşitli tahliller uygulanmaktadır. Özellikle böbrek yetmezliği sinsice ve gizli gizli ilerleyen bir hastalıktır. Bazen hiçbir belirti göstermeyebilir. Bu sebeple gerekli tahlilleri belirli aralıklarla yaptırmakta fayda vardır.

Kadınlarda Obezite ve Psikolojik Etkileri

Kadınların psikolojik sağlığını etkileyen önemli problemlerden birisi de obezitedir. Dış görünümüne özen gösteren kadınlarda dış görünüm ile özsaygı ve özgüvenleri arasında ilişki vardır. Fazla kiloları olan kadınların kendilerine olan özgüvenleri ve özsaygıları düşük olabilir. Bu sebeple depresif ruh haline bürünebilirler. Obezite sadece psikolojik sorunlara sebep olmaz, bunun yanında kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına da sebep olabilir. Kolesterol bir çeşit yağdır ve fazlası damarları tıkayarak pıhtı atmasına ve beyin ile kalbin zarar görmesine neden olabilir. Nefes darlığı, çabuk yorulma, hayattan keyif alamama gibi semptomlar da obeziteye aittir. Bu sebeple kadınlar düzenli spor yapmalı ve dengeli beslenmelidir.

Kadınlarda Depresyon ve Önlenmesi

Kadınların, yapılan araştırmalara göre erkeklere oranla depresyona girme riski daha fazladır. Depresyon bazen psikolojik faktörlerle ortaya çıkmaz. Tiroitlerdeki bozukluk, şeker hastalığı, kansızlık, obezite, kanser gibi çeşitli hastalıklar da kadınların duygulanımlarını etkiler ve depresyona neden olabilir. Bu sebeple bir kadına depresyon teşhisi konulup depresyon ilaçlarına başlanmadan evvel bedeninde herhangi bir hastalık olup olmadığı tespit edilmelidir. Yanlış teşhisle depresyon tedavisine başlandığı takdirde sorunun kökeni çözülmediği için depresyon da tedavi edilemez.

Özetle bizim problem olarak gördüklerimiz problemin ana kaynağı olmayabilir. Kadın psikolojisi ile beden sağlığı arasında çok güçlü bir ilişki vardır. Psikolojik hastalıklar psikolojik ve genetik kökenli olabileceği gibi bedensel hastalıklardan da ileri geliyor olabilir.

Özellikle kadınların düzenli olarak sağlık kontrollerini ve tahlillerini yaptırmaları beden sağlıkları açısından önem arz etmektedir. Ayrıca kişiliğinde farklılaşma, halsizlik, huzursuzluk, dalgınlık, bitkinlik, yorgunluk, depresif ruh hali gibi şikayetlerin birine ya da birkaçına sahip bir kadının da düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması psikolojik sağlığı için gereklidir.

Ayrıca depresyon harici daha ağır psikolojik sorunların altında da bazı maddelerin eksikliği ya da fazlalığı yatabilmektedir. Ailesinde hiç bipolar (manik depresif) öyküsü olmayan ve bir anda bipolar özellikler gösteren bir bireyin tiroit bozukluğu olabilir. Ancak asıl problem yani tiroit bozukluğu tedavi edildiğinde psikolojik hastalık buna bağlı ise yüksek oranda ortadan kalkmakta ve kişi psikolojik sağlığına kavuşmaktadır.

Ve son olarak diyebiliriz ki beden sağlığı psikolojiyi etkilediği gibi psikoloji de beden sağlığını etkilemektedir. Güçlü yönlerinize odaklanıp, zayıf taraflarınızı güçlendirerek vücudunuzun psikolojik bağışıklığını arttırabilirsiniz. Kadınlarda hem bedenin hem de psikolojinin sağlam olması için ikisinin de gerekli kontrollerden zaman zaman geçmesi ve gerekli tahlillerin yapılması gerekir. Mühim olan hastalık ortaya çıkmadan engelleyebilmektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın