Bir şey mi arıyorsunuz?

Meme Kanseri

Meme Kanseri

Meme kanser göğüs hücrelerinde oluşur.

Meme kanseri, cilt kanserinden sonra en yaygın karşılaşılan kanser türüdür ve hem kadınlarda, hem de erkeklerde sık karşılaşılır. Fakat daha çok kadınlarda yaygın görülür.

Son yıllarda tıp alanındaki yeni gelişmeler ve bu konuda bilincin artmasıyla birlikte meme kanserinin tadı ve tedavisinde büyük ilerleme kaydedildi.  Meme kanserinin erken teşhis ve tedavisinde ilerleme kaydedilmesiyle birlikte bu hastalıktan ölen kişi sayısı giderek azalmaktadır.

Belirtileri

Meme kanseri belirtileri şunlar olabilir;

  • Memenin etrafında elle dokunulduğunda bir ur veya kalınlık hissedilmesi.
  • Memenin boyutu, şekli veya görünümünde meydana gelen değişiklikler.
  • Meme üzerindeki deride çökme.
  • Ters dönen meme ucu.
  • Meme ucu veya göğüs derisi çevresinde soyulma, kabuklanma veya dökülme.
  • Göğüs bölgesinde portakal kabuğu boyutunda oyuklaşma veya kızarıklık.
  • Meme morluk, kızarıklık, farklı ölçeklerde yara, damar genişlemesi, içeri doğru çöküntü, dağınık küçük şişlikler, portakal kabuğu görünüşü gibi noktasal büzülmeler.
  • Memenin ucundan kansız veya kanlı akıntı gelmesi.
  • Koltuk altı kısmında elle hissedilir ağrısız ve ağrılı şişkinlikler.

Ne zaman doktora gidilmeli

Korkmayın, farkında olun ve geç kalmayın.

Erken tanıyı ihmal etmeyin. Başlangıç aşamasında, erken tanı konulmuş meme kanseri günümüzde tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Yukarıda sıraladığımız belirtilerin tamamı veya bir kısmı görüldüğünde doktorunuz başvurmanızı öneririz. Göğsünüzde yakın bir zamanda bir yumru veya benzeri değişiklik görmeniz durumunda hemen doktorunuzdan randevu alınız.

Nedenleri

Bazı meme hücrelerinin anormal şekilde büyümesiyle ortaya çıkar. Bu kanserli hücreler sağlıklı hücrelerden daha hızlı bölünür, birikir ve yumurta şeklinde kitleye dönüşürler.  Böylece kanserli hücreler göğüste lenf bezlerine ve diğer bölgelere yayılırlar, buna aynı zamanda metastaz denir.

Meme kanseri, çoğunlukla süt üreten kanallardaki hücrelerle (invaziv duktal karsinom) başlar. Bununla birlikte lobüller (invazif lobüler karsinom) adı verilen glandüler dokuda veya memedeki diğer hücrelerde veya dokularda da başlayabilir.

Şimdiye kadar meme kanseri ile alakalı yapılan laboratuvar çalışmaları hormonal, genetik, çevre ve yaşam tarzı gibi faktörlerin etkilediğini ortaya koymuştur.  Bunun yanında risk faktörü olmayan kişilerin bu hastalığa neden yakalandığı belirlenememiştir.  Genetik yapı ve karmaşık çevresel faktörlerin meme kanserine neden olabileceği muhtemeldir.

Kalıtsal meme kanseri

Uzmanlar, meme kanserinin %5  ila 10’nun nesilden nesile geçen gen  mutasyonu ile alakalı olduğunu düşünüyorlar.

Meme kanserine neden olan veya riski arttıran bir dizi kalıtsal mutasyona uğramış gen tanımlanmıştır. Günümüzde iyi bilinenleri meme kanseri geni 1 (BRCA1) ve meme kanseri geni 2 (BRCA2) olarak bilinir ve bu ikisi de  hem meme hem de yumurtalık kanseri riskini önemli ölçüde artırır.

Eğer ailenizde yaygın meme kanseri geçmişi varsa doktorunuz BRCA’daki veya ailenizden geçen diğer genlerdeki belirli mutasyonları tanımlamaya yardımcı olmak için bir kan testi önerebilir.

Risk Faktörleri

Göğüs kanseri risk faktörleri aynı zamanda meme kanserine yakalanma olasılığını da arttıran bir durumdur.  Ancak bir veya birkaç göğüs kanseri risk faktörüne sahip olmak meme kanserine yakalanacağınız anlamına gelmez.

Meme Kanseri Tedavisi

Meme kanserine kayılan bir kanının sadece kandın olmaktan başka bilinen bir risk faktörü yoktur.

Meme kanseri risk faktörleri şunları içerir;

  • Kadın olmak. Kadınların meme kanserine yakalanma riski erkeklere göre daha fazladır.
  • Yaşlılık. Yaşlandıkça meme kanserine yakalanma riski artar.
  • Beyaz tenli kadınların esmer tenli kadınlara göre %20 daha fazla risk altında oldukları belirlenmiştir.
  • 15 yalından önce radyo terapi görmek.
  • Uzun süre sigara kullanmak ve aynı şekilde aşırı sigara tüketimi.
  • Kalıtsal genler. . Göğüs kanseri riskini artıran bazı gen mutasyonları ebeveynlerden çocuklara geçebilir. En iyi bilinen gen mutasyonları, BRCA1 ve BRCA2 olarak adlandırılır. Bu genler, meme kanseri ve diğer kanserler riskinizi büyük ölçüde artırabilir, fakat bu kesinlikle meme kanserine yakalanacağınız anlamına gelmez.
  • Obez olmak meme kanseri riskinizi artırır.
  • Hiç hamile kalmamış olmak.
  • 30 yaşından sonra çocuk sahibi olmak meme kanseri riskini arttırır.
  • Alkol tüketmek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

× Whatsapp Destek Hattı
Bizi Arayın