PCR Testi, Polimeraz Zincir Reaksiyonu kelimelerinin kısaltmasıdır.
DNA içerisinde bulunan ve dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak amacıyla uygulanan tepkimelerin ortak ismidir.
PCR, bireylere uygulanan yöntemin adıdır.
Son dönemlerde COVİD-19 nedeniyle sık sık gündeme gelen bir testtir. İleri tanı yöntemi olarak kullanılan PCR, bireyin vücudunda çok az sayıda virüs ya da bakteri olsa dahi bunu tespit eder.
Bu özelliğinden dolayı Covid-19 testi olarak günümüzde yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Çok uzun yıllardır hayatın içinde var olan ve sağlık alanında insanlara uygulanan PCR testi özellikle hepatit B ve hepatit C gibi hastalıklarda virüs miktarını tespit etmek, hastaya tanı koyabilmek için kullanılmaktadır.
2020 yılının Ocak ayından itibaren etkisi hızla süren Koronavirüs her geçen gün daha fazla insana bulaşmaya devam ediyor.
Sağlık görevlileri ise bireylerde Koronavirüs olup olmadığını tespit etmek için bireyin vücudunda bulunan virüs miktarına bakıyor. PCR, Koronavirüs tespitinde kullanılıyor ve virüs taşıyan hastaların tedavi süreci başlatılıyor.
PCR testinin yapılması için ucu pamuklu uzun çubuklar kullanılmaktadır. Bu çubuklar ile burun ve boğazdan sürüntü örnekler alınmaktadır.
Koronavirüs salgını yayılmaya başladığı zaman kullanılmaya başlanan PCR testinin nasıl uygulandığı internet üzerinde çok fazla konuşulmuştur.
İnsanlar daha önceleri testin nasıl uygulandığı hakkında pek bilgi sahibi değilken günümüzde salgından kaynaklı olarak hemen hemen herkes PCR testinin nasıl uygulandığı hakkında bilgi sahibi.
PCR testi için bireyin burnundan ve boğazından örnekler alınır. Aynı zamanda öksürük sonrasında çıkan balgamdan da PCR testi için örnek alınabilmektedir.
Koronavirüs için PCR testi uygulanacaksa hastalığın ilk dönemlerinde burun ve boğazdan örnek almak daha doğru olacaktır.
Hastalık ilerlediği zaman bireyin burun ve boğaz kısmında virüs kalmaya bilir. Bu nedenle ilerleyen süreçte farklı yöntemler de kullanılmaktadır.
PCR testi için kullanılan çubuklar test sonrasında başka bir zemin ile temas ettirilmeden özel kaplara konulmaktadır. Testler laboratuvar ortamında incelenir ve elde edilen verilere göre bireye teşhis konulur. Eğer bireyle Koronavirüs gibi virüs veya bakteriler varsa birey için tedavi belirlenir ve tedavi süreci başlar.
PCR Testi Kimlere ve Nerede Uygulanır?
Yazı İçeriği
PCR testi, hastaların burun ve boğazından alınan örneklerle yapılmaktadır. Son dönemlerde Koronavirüs tespiti için uygulanan PCR testi COVİD-19 virüsünün RNA’sının test edilmesiyle yapılmaktadır. Testin iki sonucu vardır. Bunlar;
- Sonuç Pozitif: COVİD-19 virüs materyali tespit edildi.
- Sonuç Negatif: COVİD-19 virüs materyali tespit edilemedi.
COVİD-19 için uygulanan OCR testi belirtileri gösteren bireylere uygulanmaktadır. Belirtileri gösteren bireylerin testi pozitif çıkarsa bireyin tedavi süreci başlar.
Eğer bireyin testi negatif çıkarsa var olan belirtilerin tedavi edilmesi için doktor kontrolünde vitaminler veya grip ilaçları kullanılabilir. COVİD-19 belirtileri ise en yaygın semptomlardan en az görülen semptomlara göre aşağıdaki gibidir.
- Ateş
- Kuru öksürük
- Yorgunluk
- Kas ağrısı
- Boğaz ağrısı
- İshal
- Tat alma ve koku almada kayıp
Yukarıda yer alan belirtiler virüs taşıyan bireylerde ilk zamanlar grip belirtisi gibi hissedilmektedir. İlerleyen süreçte bireyde daha ciddi semptomlar oluşur. Bu semptomlar:
- Solunum güçlüğü
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Konuşmada ve harekette kayıp
Kaynak : ( İş Güvenliği Kursu istanbul)
Bu belirtileri taşıyan bireyler en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Sağlık ekipleri tarafından bireyin kontrolleri yapılır ve PCR testi uygulanır.
Peki, PCR testi ne zaman sonuçlanır? Uygulanan PCR testinden yaklaşık 1 ile 3 saat arasında sonuç almak mümkündür.
Bazı durumlarda ise testin sonuçlar birkaç saatte çıkmaktadır. Genel olarak PCR testinin sonuçları 24 saat içerisinde çıkmış olur. PCR testinin uygulanması için Sağlık Bakanlığı onaylı sağlık kuruluşlarına gitmek gerekir. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış laboratuvarlarda test sonuçları çıkar.
Bireyler tarafından PCR testinin güvenilir olup olmadığı merak ediliyor. Virüs veya bakterilerin tespiti için uygulanan PCR testi oldukça güvenilir bir testtir.
Test sayesinde virüs taşıyan bireyler kısa sürede tespit edilir. Koronavirüs belirtilerini göstermeyen bireyler için PCR testi uygulandığı zaman bireyde virüs olup olmadığı belirlenmektedir.
PCR testi sayesinde taşıyıcılar belirlenir ve böylelikle virüs kontrol altına alınır. Virüsün kimlerde olduğunun belirlenmesi salgının yayılma hızını yavaşlatacaktır. Bu nedenle PCR testi oldukça önemli bir yere sahiptir.
PCR Testi İle Antikor Testi Arasında Nasıl Bir Fark Var?
Bağışıklık sistemi, vücutta tehdit oluşturabilecek virüs veya bakteri varsa ona karşı savunma oluşturur. Antikorlar ise bu savunmanın bir parçasıdır.
Eğer bireyde virüs varsa bireyin bağışıklık sistemi virüse karşı savunma oluşturacaktır. Antikor testi kan ile yapılmaktadır.
Eğer laboratuvar yoğun değilse testin sonuçları gün içinde çıkacaktır. COVİD-19 için yapılan antikor testi ise tek başına yeterli değildir.
Test sayesinde virüse yakalanan ve iyileşen, bağışıklık kazanan bireyler tespit edilir. Antikor testini herkes yaptırabilmektedir. Testin %99 oranında doğruluk payı vardır.
Antikor testi bir alerjen test değildir. Antijen testler bireyin hasta olup olmadığını belirler. Antikor testleri ise bireyin daha önce virüse yakalanıp yakalanmadığını, bağışıklık kazanıp kazanmadığını belirler.
Virüse yakalanan bireylere test uygulandığı zaman nadir de olsa bireyin testi negatif çıkabilir. Bireyin testinin negatif çıkmasının nedenleri ise aşağıdaki gibi sıralanmaktadır.
- Hasta bireyden alınan örneğin yetersiz olması
- Örnek alınırken hasta bireyin enfeksiyonun ilk ya da son evresinde olması
- Alınan örneğin uygun koşullarda muhafaza edilmemesi, incelenmemesi
- Virüsün mutasyona uğraması
COVİD-19 belirtilerini gösteren ya da kendinden şüphe eden bireyler en yakın sağlık kuruluşuna giderek test vermelidir.
Virüsü taşıyan fakat testte negatif sonuç elde edilen hastalardan alınan örnekler yetersiz olabilir. Örnekler doğru sağlanmamış veya doğru muhafaza edilmemiş de olabilir. Virüs taşıyan fakat testte negatif çıkan vaka sayısı oldukça düşüktür. Doğru zamanda ve doğru koşullarda uygulanan testten her zaman net ve doğru sonuçlar elde edilir.
PCR testinin insan vücudunda bulunan Covid-19 virüsünü bulduğuna dair bilimsel bir açıklama var mı? Aynı evden kişiler PCR yaptırıyorlar biri pozitif birisi negatif çıkıyor. Biz de şaşırdık kaldık ne yapalım. Maliyeti de yüksek. Fiyatı ne kadar acaba 5 kişilik bir aile için? Bizim mi gelmemiz lazım yoksa siz mi geliyorsunuz?